Zadnji komentari

Ukrajina ‘izašla iz mode’, Bliski istok preuzeo primat svjetske pažnje

Pin It

Years of war, rise in terrorism led to the current Israel-Hamas conflict,  experts say - ABC News

Punih dvadeset mjeseci rat u Ukrajini bio je glavna tema u svim medijima, a sada je njezino mjesto zauzeo Bliski istok, piše Borislav Ristić za Večernji list.

Vidjeli smo kako svjetski jet-set odlazi na “hadž” u Kijev da bi se naslikavao sa Zelenskim, a Zelenski obilazi svijet kako bi tražio novac i podršku za borbu protiv ruske invazije.

Sada je, međutim, tome izgleda došao kraj. Ukrajina je “izašla iz mode”. Bliski istok je preuzeo primat svjetske pažnje.

Stvari ne stoje najbolje za Ukrajinu

To može biti problem za samog Zelenskog, ali možda njegovo micanje iz fokusa i nije tako loše, pošto trenutno stvari ne stoje najbolje za Ukrajinu. Ljetošnja ukrajinska kontraofenziva neslavno je propala.

Izgubljeno je desetine tisuća života i većina opreme koja je poslana sa Zapada zbog par kvadratnih kilometara teritorija. U stvari, Rusija je osvojila više teritorija tijekom ukrajinske kontraofenzive.

Sada slijedi nova faza rata. Kako je Ukrajina ostala bez napadačkog potencijala, ne preostaje joj ništa drugo nego držati položaje i nadati se najboljem. Teško je reći s koliko ljudi pod oružjem trenutno raspolaže, ali s obzirom na velike gubitke, procjena je kako se radi o 150 tisuća vojnika. Jako malo da bi se išta poduzelo, a moraju štedjeti i na municiji i opremi, budući se isporuke sa Zapada smanjuju.

Južna bojišnica bez velikih promjena

Na južnoj bojišnici, na kojoj je bilo težište ukrajinskog napada, stvari su manje-više ostale nepromijenjene. Čini se kako Rusi trenutno žele smanjiti svoje gubitke, koji su početkom rata bili ogromni, na minimum, i napadati ukrajinske položaje artiljerijom i zračnim udarima.

Jedini je izuzetak grad Avdivka u Donjecku, gdje su stacionirane najbolje ukrajinske jedinice, odlučne da brane grad do zadnjeg čovjeka.

Na sjevernoj bojišnici je razvoj situacije bio puno dinamičniji, jer su tu ruske snage ostvarile značajan napredak.

Kako su Ukrajinci većinu svojih snaga prebacili na jug, sjeverna bojišnica je ostala slabo branjena, pa su Rusi tu uspjeli ostvariti proboj do grada Kupjanska, koji predstavlja važno ukrajinsko logističko čvorište. Ako ga Rusi uspiju osvojiti, otvara im se put ka Izjumu i Kramatorsku, gdje je ukrajinski vojni stožer.

Rat iscrpljivanja

Međutim, ovo nije rat za teritorij, već rat iscrpljivanja, i to je ono što ga čini naročito surovim. Cilj nanijeti što veću štetu protivniku u ljudstvu i tehnici, a vlastite gubitke smanjiti na minimum.

To je igra koju Rusi igraju zadnjih godinu dana. Zbog toga su značajno smanjili svoje gubitke. Nasuprot tome, Ukrajina je pokušavala povratiti teritorij, zbog čega su njeni gubitci u ljudstvu i tehnici postali tako veliki.

Procjenjuje se kako su angažirane ruske snage na bojišnici tri puta veće od ukrajinskih. Rusija izgleda dobro podnosi trošak ratovanja i uspjela je protivniku nametnuti svoju igru, što čitavu stvar za Ukrajinu čini jako sumornom.

O tome svjedoče i izjave samog Zelenskog tijekom njegove zadnje posjete Washingtonu. Pobjeda u ratu više nije opcija, a vojska sve češće odbija slijediti njegove zapovijedi.

Koje mogućnosti ima Ukrajina?

Što je, onda, činiti Zelenskom ako pobjeda nije na stolu, a povratak za stol, onaj pregovarački, također, bar za njega, nije opcija? Možda će se Zapad odlučiti riješiti se Zelenskog i postaviti nekog drugog, recimo, nekog generala, i ući u pregovore s Moskvom?

Ili će Ukrajina kolabirati pod pritiskom, a Rusi instalirati marionetsku vladu? Ili čekati da se dogodi čudo, pa se Rusi sami povuku?

Kako ulazi u izbornu godinu, Ukrajina je za Ameriku postala vruć krumpir, koji pokušavaju prebaciti Europi. Europa to zna, i gleda kako prebaciti “krumpir” dalje. Ni Rusija ga ne želi, bar ne još, dok drži Europi u energetskom vakuumu. Ukrajina za to vrijeme postaje energetska, demografska i humanitarna katastrofa.

narod.hr