Zadnji komentari

Mladen Pavković: Vukovarska bolnica je prošla pakao, pa što – nikome ništa

Pin It

VUKOVARSKA BOLNICA (5.10.1991) - YouTube

Izraelski i ruski zrakoplovi, ali i topovi s kopna i mora neprestano raketiraju, odnosno razaraju i zdravstvene ustanove  u Ukrajini i Palestini. Svojedobno su Amerikanci gađali i bolnicu u Kunduzu,na sjeveru Afganistana. U tim zločinima uvijek stradaju i žene, djeca i starci.

U Ujedinjenim narodima i drugim svjetskim institucijama odmah traže istrage, ali nakon njih, koje se obično i ne provedu, sve pada u zaborav. 

Međutim, i vukovarska bolnica je u velikosrpskoj agresiji gotovo sravnjena sa zemljom. I tada su mnogi tražili istrage…Granatiranje ove bolnice od strane Srba i zločinačke Jugoslavenska narodne armije (JNA) počelo je sredinom kolovoza 1991., a od tada, pa sve do okupacije, 18. studenoga 1991. na bolnicu je svakodnevno padalo prosječno oko 700 granata.Nu, bez obzira na to, liječnici i ostalo medicinsko osoblje je danonoćno radilo, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode. Dr. Vesna Bosanac, (1949.-2022.), tadašnja ravnateljica bolnice, iz dana u dan slala je apele za pomoć, odnosno obavještavala svijet o raketiranju ove zdravstvene ustanove, o čemu je moja malenkost priredila i knjigu „Apeli dr. Vesne Bosanac“. Na njezine apele nikada nije bilo odgovora, pa čak ni od međunarodnog Crvenog križa i Europske misije, koje nisu mogle ili htjele  pomoći. A kad su pomogle, tada je već uglavnom bilo kasno. Nakon 20. studenoga 1991., iz potpuno razrušene bolnice,  planski je odvedeno više od 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 18 djelatnika bolnice te pogubljeno na Ovčari.

Hrvati ovaj zločin nikada neće zaboraviti. Nu, bez obzira na sve, postavit ćemo i pitanje, gdje je bio glavni tajnik UN-a, gdje su bili svi drugi diljem svijeta kad su iz dana u dan kao „kruške“ padale granate po vukovarskoj bolnici, (ali i po drugima!), koja je bila prepuna ranjenika? Također nas zanima, tko je i kada proveo istragu o ovom ratnom zločinu, kakav se ne pamti u Europi nakon II. svjetskog rata, te zbog čega do danas nitko nije kažnjen što je bolnica sravnjena sa zemljom? Kad je okupiran Vukovar, ratni zločinac dr. Vojislav Stanimirović, koji je nakon toga bio i ravnatelj ove bolnice koja se tada zvala „Sv.Sava“, među ostalim je izjavio daje „pao posljednji ustaški bastion, a to je vukovarska bolnica“! Ni taj i takav nikada nije izveden pred lice pravde.

Nu, oni koji su rušili ratnu vukovarsku bolnicu, a to su, kako bi rekla Vesna Pusić i slični, „neki, a ne svi Srbi“ već su odavno trebali odgovarati – milom ili silom!

Vukovarska  bolnica je danas potpuno uređena, nema više ni ogrebotine od tisuća granata, a da se ovdje ipak nešto događalo u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata na to podsjeća tek jedno spomen obilježje, bolnički muzej u podrumu i veliki drveni  križ u dvorištu, koji je svojedobno postavljen zahvaljujući mojoj malenkosti.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)