Zadnji komentari

Anušić kao Plenkovićev izbor za ministra obrane: ‘Politikantska pragma’ ili ‘neprijatelj pod kontrolom’?

Pin It

Plenković vjeruje da će Anušić kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane  - Zadarski list

Ako Slavonija unutar HDZa ima taj resor onda je Anušić jedini izbor jer su svi drugi javnosti poznati HDZovci ili pred zatvorom ili se ispisali iz stranke. Da je Anušića ikad htio onda Banožić ne bi ni postojao

Plenkovićev kandidat za ministra obrane, Ivan Anušić, na glasu je kao ”stranački vojnik čiji istupi često nisu u skladu s linijom Plenkovićevog HDZ-a”. Desnica mu je više naklona nego Plenkoviću najviše možda zbog njegovih istupa protiv njega, ali i kritike prema SDSS-u. Ostalo je nejasno zašto je Plenković izabrao baš svog kritičara, nekoga desnijeg svjetonazora.

No zanimljivo je da Plenković za ministra obrane uzima čovjeka koji je kao maloljetan otišao u rat. Na to se osvrnula i izvršna direktorica udruge ”U ime Obitelji”, dr. Željka Markić koja je na svom X profilu kritizirala Plenkovićevu odluku kao politikanski motiviranu.

Politikanska pragma

Izvršna direktorica udruge ”U ime Obitelji”, dr. Željka Markić, na svom X profilu osvrnula se na Plenkovićev izbor Anušića, zaključivši da se tu radi o ”politikanskoj pragmi”. Zapitala se što nam govori Plenkovićev izbor Anušića te što je Plenković spreman napraviti da bi mogao doći u Vukovar? Ona je napisala:

”Za mene Plenkovićev potez s Anušićem najviše otkriva što je on u stanju učiniti da bi ostvario osobnu korist. Na primjer, da bi imao s kim doći u Vukovar.

Da su mu u problemu s HOS-om i Domovinskim pokretom mogli pomoći Pupovac ili Možemo – njihovog bi kandidata predložio za ministra obrane.

I ne, nije to državnička pragma. Hvala Bogu, vidjeli smo kako izgleda kad si pragmatičan imajući u vidu veće interese svog naroda i svoje zemlje. To nam je u preteškim uvjetima pokazao Tuđman.

Ovo je politikantska pragma. Kad narod, državu, sve čime trenutno upravljaš – koristiš za osobni dobitak. Suprotno interesima onih koje bi trebao zastupati na najnesebičniji način.” 

Peternel: Neprijatelja je dobro izvući iz prirodnog okruženja i staviti pod kontrolu centra moći

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, također je komentirao izbor Anušića, doduše nešto drugačije:

“Zašto je stavio Anušića kojega ne može nacrtanog vidjeti?

1. Strah od Domovinskog pokreta je velik. Ima AP i prave ankete!

2. Neprijatelja je dobro izvući iz prirodnog okruženja i staviti pod kontrolu centra moći.

3. Ako Slavonija unutar HDZa ima taj resor onda je Anušić jedini izbor jer su svi drugi javnosti poznati HDZovci ili pred zatvorom ili se ispisali iz stranke. Da je Anušića ikad htio onda Banožić ne bi ni postojao”, objavio je Peternel na Facebooku.

Anušić je ”vrlo uspješan”

Anušića stranački kolege hvale kako je kvalitetan političar, da iza njega stoje djela i rezultat te zavidno vojno iskustvo. Svojevremeno je isticao da čelni ljudi SDSS-a i dan danas negiraju srpsku agresiju i da bi bio sretniji da nisu u koaliciji s takvim SDSS-om. Ivan Anušić bio je maloljetni dragovoljac Domovinskog rata, postao gradonačelnik jedne od najuspješnijih općina, šef predsjedničke kampanje Grabar Kitarović i ”bez dlake” na jeziku kada treba kritizirati Plenkovića, primjerice kada se otvoreno usprotivio smjeni ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

Sve su to epiteti koji krase ovog ”uspješnog” političara, a koji se sviđaju onom ”desnom” krilu HDZ-a (-ovih simpatizera). Zbog svega ovoga odao je dojam ”posljednje osobe” koju bi Plenković postavio za ministra obrane, međutim dogodilo se obrnuto, Plenković je procjenio da je upravo Anušić najbolje rješenje za ovu poziciju.

”Dosad neviđeni krizni menadžment”

Za ovaj akt, njegov stranački kolega Nikola Mažar je izjavio: ”Mi smo ovim primjerom mogli vidjeti dosad neviđeni krizni menadžment i leadership Andreja Plenkovića koji je u 48 sati riješio vrlo bitan resor. Sam Plenković je pokazao odlučnost i liderstvo, a Anušić iza sebe ima impresivni ratni put”, kazao je.

No i dalje se postavlja pitanje, zašto je Plenković izabrao baš, od sebe desnijeg, Anušića? Je li možda razmišljao o Vukovarskoj koloni sjećanja i o nadolazećim izborima? Hoće li se u Vukovaru skrivati iza Anušića?

narod.hr