Zadnji komentari

Kobno pretjecanje

Pin It

Mario Banožić imao 0,21 promila alkohola u krvi u trenutku nesreće: Ni on  ni poginuli vozač nisu bili vezani pojasom - Novi list

Prošle subote u ranim jutarnjim satima došlo je do izravnog sudara na lokalnoj cesti kraj Vinkovaca, pri čemu je jedna osoba izgubila život. Nesreću je skrivio sada bivši ministar obrane Mario Banožić, On je navodno svojim ojačanim terencem žurio u lov.

Pretjecao je kamion, koji je vozio brzinom 78 kn na sat, Znači da je brzina terenca bila iznad 85 km. Na toj cesti je to daleko iznad dozvoljenog. Tog kamiona više nigdje nema. Nije ga bilo niti na mjestu sudara.

Očevid je napravljen i utvrđeno je da je ministar skrivio nesreću. Bila je magla i klizav kolnik. Ministar nije poštivao prometna pravila. Osim toga sumnja se da je u krvi imao alkohola. S tim podacima se nešto muljari, kao što to obično biva kad su u pitanju članovi, posebice visoki dužnosnici HDZ-a. Ako je u vinkovačkoj bolnici, pola sata nakon sudara u krvi Banožića bilo 0.21 promil alkohola nije teško izračunati koliko je promila alkohola bilo prije jedan sat kad je  ministar sjeo za volan. Nikakvo čudo ako se zna da je noć prije ovog udesa gospodin Banožić tulumario u podrumima Iloka, slaveći Martinje.

Tad ga je vozio službeni vozač. Taj ga je vozač zapravo morao voziti svuda. Ministar je štićena osoba i ne može se okolo vozikati bilo kad i u bilo čemu. Njegov je terenac bio posebno ojačan za potrebe lova, što nije bilo po zakonu i što nije prošlo registraciju automobila.

Službeni podaci govore da u krvi okrivljenog nije bilo alkohola, niti drugih opijata. To izaziva smijeh i podsmijeh onih koji logično razmišljaju.

Bilo kako bilo, premijer Plenković je promptno smijenio ministra. Znalci kažu da je pri tom prekršen ustav, jer da ministra mora smijeniti Sabor, koji ga je imenovao. Premijer je pravnik to bi morao znati. Nije prvi puta da je nešto takvo napravljeno. Tako su smijenjeni Mostovi ministri. Ta praksa se uobičajila. To nas podsjeća na kancelarski sustav, odnosno na  određene diktature.

Danas je izabran novi ministar obrane. To je Ivan Anušić, osječko baranjski župan. Njegova najjača referenca je da je bio hrvatski branitelj. On je vrlo uspješan političar i jedan od rijetkih visokih dužnosnika HDZ-a koji se često suprotstavljao aktualnom premijeru. Razilazili su se u nekim mišljenjima. Istina, Anušić se na kraju uvijek povukao. Na njemu da sada na novoj funkciji pokaže kakav je i koliko je vjerodostojan.

Život nije stao. Sve ide dalje. Gospodin Banožić se polako oporavlja u osječkoj bolnici. On se navodno sudara ne sjeća. Na njemu je da sada odluči (?) što će dalje. Dvije su opcije pred njim: Ostati saborski zastupnik ili uzeti 6+6 primanja po zakonu. Kako će to učiniti ako nije pri punoj svijesti ? Zakonodavac nije predvidio takvu situaciju. Nema veze. HDZ će to riješiti. HDZ sve rješava onako kako  mu u danom trenutku odgovara, odnosno ono što najbolje odgovara članovima HDZ-a. Pitanje je: Što najbolje odgovara HDZ-u u ovom slučaju? Vrijeme će to pokazati.

Vrijeme će pokazati i što će biti s obitelji ubijenog vozača kombija, s kojim se  Banožić  izravno sudario. Neće im biti lako. Izgubili su supruga i oca – hranitelja obitelji.  Taj je nevin čovjek išao na posao, misleći kako da svojoj obitelji osigura dostojanstven život.  S druge strane bivši ministar išao je u lov, navodno svoju najveću strast, misleći kako da se najbolje zabavi. Bahatost, drskost neodgovornost i sve ono što proizlazi iz filozofije politike “mogu što hoću” suprotstavila se normalnosti. Bahatost je odnijela svoj danak. Izgubljen je jedan mladi život.

To zahtijeva kaznu. Kakva god ta kazna bila, izgubljeni život se neće vratiti, ali biti će to neka satisfakcija svima.

Ankica Benček