Zadnji komentari

Ljevica i desnica složne oko drame koja potresa Slavoniju: 'Svi u Vladi su bili nespremni osim Radmana'

Pin It

Od ovoga su profitirali mesna industrija, uvozni lobiji i Agroproteinka ministra Grlića Radmana, to je saldo nošenja sa svinjskom kugom Vlade Andreja Plenkovića, ministrice Vučković i ostalih

Blokada ceste prema graničnom prijelazu Županja-Orašje u organizaciji nezadovoljnih slavonskih seljaka u četvrtak je izazvala oporbene kritike na račun Vladine poljoprivredne politike uz poruku da se mjerama protiv afričke svinjske kuge svinjogojstvo baca na koljena.

"U prošlotjednoj raspravi o opozivu ministrice poljoprivrede iz rasprava vladajućih moglo se zaključiti da u Slavoniji i hrvatskoj poljoprivredi prevladava mantra 'život damo, HDZ ne damo'. Vlada je afričku svinjsku kugu dočekala apsolutno nespremna, čast iznimkama poput Gordana Grlića Radmana", ocijenio je Mišel Jakšić (SDP).

Stanje hrvatske poljoprivrede je porazno i bez svinjske kuge. Površine koje se u Hrvatskoj obrađuju 90-ih su bile na 3,2 milijuna hektara, a danas na 1,4 milijuna hektara, što je rezultat HDZ-ova vođenja poljoprivredne politike. SDP podržava prosvjed poljoprivrednika, ali nismo s njima na barikadama jer to nije u našem stilu, poručio je.

"Vlada baca svinjogojstvo do kraja na koljena. EU je na 125 posto samodostatnosti u proizvodnji svinjskog mesa, mi na 52 posto i još ne znamo koliko ćemo pasti nakon svinjske kuge, kao što ne znamo ni koliko će se OPG-ova zatvoriti, čime se potiče demografski egzodus iz Slavonije", rekao je Jakšić.

Nikola Grmoja (Most) kaže da je poljoprivrednicima prekipjelo pa su blokirali granični prijelaz te je pozvao sve stranke u Saboru da podrže hrvatske seljake.

Profitirali mesna industrija, uvozni lobiji i Agroproteinka

"Oni ne brane samo svoju egzistenciju nego i naš način života, hrvatsko selo, Slavoniju i Hrvatsku. Pozivam i premijera i ministricu da odu do tih ljudi, saslušaju koji ih problemi muče i zahtjeve da se prestane s ubijanjem svinja, kao i da se dopusti promet mesom zdravih svinja", apelirao je.

Mjere su potpuno nelogične, Vlada je zakasnila jer je nakon izbijanja zaraze trebalo osigurati karantenu na zaraženom području, istaknuo je. Seljacima je trebalo dati najveće moguće naknade jer bi to puno manje koštalo državni proračun od eutanazije čak i do 50.000 zdravih svinja.

"Od ovoga su profitirali mesna industrija, uvozni lobiji i Agroproteinka ministra Grlića Radmana, to je saldo nošenja sa svinjskom kugom Vlade Andreja Plenkovića, ministrice Vučković i ostalih", smatra Grmoja.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ustvrdio je kako je HDZ doveo ljude do kraja, jednostavno više ne mogu pa im je ostalo jedino da blokiraju granice i ceste. I neka blokiraju jer korumpiranu vlast treba maknuti, poručio je.

Ljudima su pobili zdrave svinje i onda se vlast čudi što su se dignuli, pa što da rade? "Ima ih koji žive samo od svinjogojstva, dignuli kredite, dali svoja sto godina stara imanja u zalog bankama i sve će im to banke uzeti jer iza njih nitko ne stoji, a mi nenormalno uvozimo hranu. Ne znamo što jedemo, ali slavonsko sigurno ne jedemo", upozorio je Spajić.

Anka Mrak-Taritaš (Glas) ustvrdila je da resorna ministrica Vučković ne želi razgovarati s poljoprivrednicima, a premijer još i manje, to im nije tema. A ovo je poljoprivrednicima način da ukažu na problem i poručuju "ljudi, ne možemo dalje", ocijenila je.

direktno.hr