Zadnji komentari

Stiže li novo 'veselje' iz Kine?

Pin It

Kineske bolnice “pretrpane bolesnom djecom” zbog respiratornih bolesti 

Kina inzistira da nije otkrila nikakve “neuobičajene ili nove bolesti” unatoč tome što su bolnice pretrpane djecom koja boluju od respiratornih bolesti, rekli su dužnosnici.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je u srijedu od Kine da dostavi pojedinosti o skoku “nedijagnosticirane upale pluća kod djece” u sjevernim dijelovima zemlje zbog straha od novog izbijanja virusa, piše The Independent.

Zdravstveno tijelo zatražilo je od kineskih dužnosnika dodatne epidemiološke i kliničke podatke te rezultate testova. Pekinška dječja bolnica izjavila je za državni medij CCTV da najmanje 7000 pacijenata dnevno prima u ustanovu, daleko premašujući njezin kapacitet. Prošlog tjedna najveća pedijatrijska bolnica u obližnjem Tianjinu navodno je zaprimila više od 13 000 djece na svojim ambulantama i hitnim odjelima.

Ovog su tjedna grupe, uključujući međunarodni Program za praćenje novonastalih bolesti (ProMED), izvijestile o skupinama nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini. “S izbijanjem upale pluća u Kini, dječje bolnice u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima bile su pretrpane bolesnom djecom, a škole i nastava su na rubu obustave nastave. Roditelji su postavili pitanje zataškavaju li vlasti epidemiju”, navodi ProMed za FTV vijesti. Ponovni porast respiratornih bolesti dolazi u trenutku kada se Kina priprema za svoju prvu zimsku sezonu otkako je ukinula stroge mjere “nulte stope Covida”.

Peking je odgovorio na zahtjev WHO-a u roku od 24 sata, u skladu s propisima te organizacije, rekavši da je “rutinski” tražiti informacije od zemalja članica. “Kineske zdravstvene vlasti nisu prijavile nikakve promjene u prezentaciji bolesti”, rekao je WHO. Dodaje se da su kineski dužnosnici rekli da nagli porast pacijenata nije preopteretio bolnice u zemlji. Zdravstveno tijelo je priopćilo da je sjeverna Kina svjedočila porastu oboljenja sličnih gripi od sredine listopada u usporedbi s istim razdobljem u prethodne tri godine.

Lokalni mediji izvijestili su o stalnom porastu infekcija povezanih s patogenom mikoplazmom među malom djecom i učenicima osnovnih škola. Glavni kineski medicinski centar za respiratorne bolesti – pekinška bolnica Chaoyang – izvijestila je o 40 postotnom porastu stope pozitivnosti na mikoplazmu među djecom, u usporedbi sa samo 6 posto među odraslima. Prodekan Tong Zhaohui prošlog je tjedna upozorio da mikoplazma ima tendenciju uzrokovati velike epidemije svakih “tri do sedam godina”. Mlađa djeca sklona su razvoju upale pluća, sa simptomima koji traju tjednima, kažu vlasti.

“To je samo relativno veliki sezonski val, možda dijelom zbog slučajnosti, a dijelom zato što postoji malo ‘imunitetnog duga’ od manjih zimskih valova u posljednje tri godine”, rekao je za Reuters Ben Cowling, epidemiolog sa Sveučilišta u Hong Kongu. Strah je vratio maske na lica ljudi. Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je jučer intervju za državnu medijsku agenciju Xinhua u kojem savjetuje roditelje što da rade te spominje da velike bolnice primaju veliki broj pacijenata i da su čekanja duga. Slike i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju bolnice prepune roditelja i djece koji čekaju preglede. Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja pišu zadaću dok primaju intravenozne dripove u bolnici.

Indijsko ministarstvo zdravlja danas je priopćilo da “pomno prati izbijanje gripe H9N2” i “klastere respiratornih bolesti kod djece u Kini”. “Postoji nizak rizik za Indiju i od slučaja ptičje gripe prijavljenog iz Kine kao i od skupina respiratornih bolesti”, stoji u priopćenju, dodajući da je vlada spremna na bilo kakvu vrstu izvanrednog stanja koje bi moglo proizaći iz situacije.

geopolitika.news