Zadnji komentari

Hamas odgađa puštanje taoca dok Izrael ne propusti pomoć na sjever Gaze

Pin It

DOBRE VIJESTI Hamas pustio 24 talaca na prvi dan primirja | Vijesti  Hercegovina.Info

Oružano krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas objavilo je u subotu da odgađa provedbu drugog kruga oslobađanja taoca dok Izrael ne propusti ulazak kamiona s humanitarnom pomoći u sjeverni dio Pojasa Gaze. Hamasove Brigade al-Kasam dodale su da će oslobađanje biti odgođeno ako Izrael ne ispoštuje dogovorene uvjete za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Izvor iz Hamas nešto ranije u subotu rekao je za agenciju AFP da je oružano krilo Hamasa počelo Crvenom križu “predavati drugu skupinu” otetih iz Izraela 7. listopada.

Transfer se obavlja u Han Junesu na jugu Pojasa Gaze i “njih je 14”, rekao je izvor.

U petak je Hamas predao Izraelu 24 taoca, od kojih su 13 Izraelci Međunarodnom odboru Crvenog križa. Ta prva oslobođena skupina od približno 240 ljudi otetih iz Izraela bila je dovedena u Izrael preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u Pojas Gaze.

Tijekom četiri dana, koliko bi trebao trajati prekid vatre, Hamas se obvezao osloboditi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta.

Katarsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Izrael kako bi nadziralo provedbu dogovora i pokušalo produljiti ga.

Izrael je rekao da se primirje može produžiti po jedan dan za svakih 10 dodatnih puštenih talaca. UN je objavio da im je prekid vatre omogućio da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofenzivu kada se primirje okonča. Hamas je oteo taoce u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada kada je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno 1200 ljudi, velikom većinom civila.

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi “eliminirao” Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi. 

kamenjar.com