Zadnji komentari

Europska digitalna lisnica: Rješenje administrativnih briga ili potpuna kontrola?

Pin It

Poznati kripto market maker Wintermute izgubio 160 milijuna dolara u  hakerskom napadu

U ovom slučaju, svi građani europske unije praktički su pozvani da sav svoj identitet prenesu na Internet, sve svoje osobne podatke, svu svoju imovinu i poslove, sve intimne informacije i da ih predaju nevidljivom mehanizmu europske digitalne lisnice koji je navodno dobro zaštićen.

Dogovorom između Europskog parlamenta i Vijeća EU otvoren je put uvođenju digitalne lisnice, koja će znatno olakšati život većini građana i izazvati zabrinutost zbog potpune kontrole.

Europska digitalna lisnica predstavlja digitalno spremište svih osobnih podataka i sadrži mehanizme kojima njezini vlasnici mogu komunicirati s tijelima vlasti i elektronskim putem sudjelovati u komunikaciji s upravnim tijelima i poslovnim subjektima.

Ukratko, digitalna lisnica predstavlja elektronski oblik osobne iskaznice u kojoj je sadržano sve, od osobnih podataka, vozačke dozvole do liječničkih recepata, a istodobno se putem nje mogu plaćati računi i sklapati poslovi.

Ostvarenje snova onima kojima je dosta birokracije, ali i razlog za oprez

Gledano iz te perspektive, europska digitalna lisnica predstavlja ostvarenje sna svih onih kojima muku muče s birokracijom i čekanjem na šalterima, kraj noćne more, jer napokon sve mogu rješavati u nekoliko poteza prstom.

Njezinim uvođenjem zaključen je proces provedbe rezultata privremenog političkog dogovora postignutog 29. lipnja o pravnom okviru digitalnog identiteta EU-a.

Europska komisija tvrdi da je riječ o prvom pouzdanom i sigurnom okviru za digitalni identitet za sve građane EU-a.

Komisija smatra da je dogovor važan korak u ostvarivanju ciljeva digitalnog desetljeća do 2030., odnosno digitalizacije javnih usluga.

Krađe identiteta, zadiranje u privatnost, nadzor…

Komisija međutim nije objavila u kolikoj mjeri digitalna lisnica predstavlja opasnost “staklenih građana”, mogućnost krađe identiteta i kontrole privatnosti. Nije to učinila jer razmjere te opasnosti nije moguće utvrditi, uz sve mjere zaštite na kojima kreatori digitalne lisnice rade.

Komisija tvrdi da će se svim građanima ponuditi mogućnost da posjeduju lisnicu za digitalni identitet, koja će im omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama na internetu uz jamčenje pune sigurnosti i zaštitu osobnih podataka.

Pravni okvir za europski digitalni identitet pružaju postojeće uredbe o elektroničkoj identifikaciji i povjerljivim uslugama. Odgovarajuća uredba eIDAS donešena je 2014. i predstavlja podlogu za prekograničnu elektroničku identifikaciju, autentifikaciju i potvrdu internetskih stranica unutar Unije.

Komisija smatra da će njezin prihvaćeni prijedlog poboljšati učinkovitost i proširiti prednosti sigurnog i praktičnog digitalnog identiteta na privatni sektor.

Europska digitalna lisnica provjerena, ali je li to dovoljno?

Europska digitalna lisnica podvrgnuta je provjeri u okviru četiri pilot projekta, koja su obuhvatila digitalnu vozačku dozvolu, digitalnu zdravstvenu iskaznicu, digitalna plaćanja i digitalne potvrde o stručnim kvalifikacijama.

Isticanje sigurnosti koju pruža digitalna lisnica ne umanjuju se opasnosti curenja i zloporabe podataka.

Ni Komisija ne može uvid u algoritme internetskih divova, a da se ne govori o hakerima, koji neprestano prebiru po sadržajima komunikacije svakoga tko je aktivan na internetu, analiziraju te podatke i koriste ih u svrhe koje najčešće nisu javne, a nekad se za njih i ne zna.

U svijetu se svakodnevno događaju incidenti vezani za curenje i krađu podataka ili pak za komunikacijske kvarove koji izazivaju ogromne štete.

Što može primjerice učiniti pojedinac kad netko vješt i neopaženo skine s njegova bankovnog računa određeni iznos novca? Ili pak u njegovo ime ošteti njegov tuđi račun? Što će učiniti kad mu policija pokuca na vrata i donese kaznenu prijavu? Ili kad otkrije da ga država neovlašteno prisluškuje?

Takve se stvari događaju. A Europska komisija ne može jamčiti da se one neće događati i ubuduće. Štoviše, popis mogućih opasnosti koje vrebaju u digitalnoj komunikaciji sve je veći što su veće mogućnosti komunikacije i sve opasniji što su informacije povjerljivije.

U ovom slučaju, svi građani europske unije praktički su pozvani da sav svoj identitet prenesu na Internet, sve svoje osobne podatke, svu svoju imovinu i poslove, sve intimne informacije i da ih predaju nevidljivom mehanizmu europske digitalne lisnice koji je navodno dobro zaštićen.

Postoji li izbor?

Komisija tvrdi da će lisnica u potpunosti poštovati korisnikov izbor, odnosno odluku hoće li i kada dijeliti osobne podatke. Također, tvrdi da ona nudi najviši stupanj sigurnosti usklađen s jedinstvenim normama, uključujući i otvoreni dio kako bi se spriječila mogućnost zloporabe i nezakonitog praćenja građana.

No, izbor i kad postoji, moguć je samo u ograničenom obliku. Jer ako se većina koristi digitalnom lisnicom, manjini ne preostaje ništa drugo nego da i ona pristane na to, u protivnom će biti diskriminirana.

Europska digitalna lisnica zapravo je prošireni oblik onoga što Hrvatska već ima, mehanizma e-građana, koji omogućuje uštedu hodanja po šalterima i rješavanje administrativnih poslova u samo nekoliko minuta.

To su prednosti, one su vidljive, a opasnosti su uglavnom skrivene. Ne samo u svjetlu toga da se veliki broj građana već susreo s internetskim zamkama i odgovarajućim štetama, nego i u kontekstu slobode.

S jedne strane, digitalna lisnica omogućuje nadzor osobnih podataka i nitko ne može jamčiti da oni neće nikad doći u krive ruke. S druge strane, iako je Komisija poručila da građani imaju izbor, zapravo ga nemaju. Kako reče jedan čitatelj u komentarima prethodnog članka, u idućih nekoliko godina moći ćemo imati digitalnu lisnicu, a nakon toga ćemo morati.

narod.hr