Zadnji komentari

Kako to rade Nijemci: Integracija neuspješna, integracijski programi nesuvisli, novci potrošeni, ciljevi ostaju

Pin It

Njemačka, imamo problem! Dramatični Bildov manifest u 50 točaka: 'Ako sada  posrnemo, onda smo gotovi' - Večernji.hr

Integracija imigranata u Njemačkoj zakazala je, što nije ni čudno jer nadležna državna tijela troše velike novčane iznose na besmislene integracijske programe, piše Bild.

Prošlog tjedna njemačkoj saveznoj ministrici unutarnjih poslova Nancy Faser predočeno je izvješće državne revizije koje je od početka do kraja porazno za useljeničku politiku.

Izvješće njemačke državne revizije na 21 stranici sadrži više zaključaka koji se na kraju mogu sažeti u jedan: Savezni ured za migraciju i izbjeglice (BAMF) potpuno je zakazao u ostvarenju svojih ciljeva u posljednjih 18 godina.

Tečajevi za one kojima nisu potrebni

Kakav kaos vlada u njemačkim tijelima zaduženima za integraciju, vidljivo je već na početku izvješća, u kojemu revizija napominje kako BAMF nudi integracijske tečajeve, ali ne onima kojima su potrebni.

BAMF nudi integracijske tečajeve, ali oni nisu namijenjeni ciljanoj skupini odraslih tražitelja azila. Kome su namijenjeni, u izvješću ne piše.

Piše međutim da osobe koje osjećaju potrebu za integracijskim programima ne mogu do njih doći, jer ne spadaju u ciljanu skupinu. Stoga revizija napominje da uopće nije moguće prosuditi u kolikoj se mjeri ostvaruje politički cilj potpore integraciji.

Nadalje, državni revizori zabilježili su da BAMF redovito prekoračuje predviđeni rok savjetovanja od najviše tri godine. Osim toga, samo kod četvrtine migranata uključenih u programe, točnije 28 posto, integracijske mjere pokazuju rezultate.

Tijelo nije predvidjelo mogućnost provjere svoga rada

Niz zamjerki nastavlja se podatkom da BAMF već 18 godina ne provjerava ispunjavaju li se programski ciljevi što si ih je sam zadao.

Na kraju, BAMF, središnje njemačko tijelo za brigu o migrantima, nije omogućilo mehanizme kontrole vlastitog rada. Logičan zaključak revizora: Nije moguće utvrditi što to tijelo radi i kakvi su rezultati njegova rada.

U Njemačkoj postoji 1.500 savjetovališta za migrante, ali jedino što je državna revizija uspjela utvrditi jest da nije moguće utvrditi što ona točno rade.

Razlozi tome su u “nepreglednoj ponudi” savjetovanja kao i u nadležnostima koje onemogućuju koordinaciju na svim državnim razinama, navodi se u izvješću koje je, uz ministricu unutarnjih poslova, dobio i odbor za proračun Bundestaga.

Velika proračunska stavka za nešto što se ne da ocijeniti

Ako već nadležne vlasti za integraciju ne mogu dobiti uvid u integracijske programe, uvid je moguć iz proračunske perspektive, jer je od 2005. Njemačka za integracijske programe potrošila 810 milijuna eura. Za slijedeću godinu za isti cilj predviđeno je daljnjih 57,5 milijuna eura.

Njemačka oporba već je žestoko kritizirala razbacivanje državnog novca na neuspješne integracijske mjere, ali kao i ostalih političkih čimbenika integraciju još uvijek smatra mogućom.

Glavni stručnjak za proračun kluba zastupnika CDU/CSU u Bundestagu Christian Haase poručio je kako se mora ukloniti “ta neučinkovitost” u socijalnom sustavu.

“Ne možemo si priuštiti socijalnu romantiku u doba praznih blagajna i neprestanog zaduživanja. Potreban nam je zaokret prema ciljanoj integraciji”, rekao je Haase.

Nijemci su suočeni s činjenicom da ne mogu integrirati migrante, ali ne odustaju

Drugim riječima, njemačka politika slaže se u tome da integracija nije uspjela, ali još uvijek vjeruje da je moguća.

Upravo u vrijeme objavljivanja izvješća o besmislenom trošenju državnog novca na integraciju, u Essenu su okupljeni islamisti zahtijevali uspostavu kalifata, a u ponedjeljak je u jednom gradiću na istoku Njemačke uhićen 34-godišnji Iračanin kojega policija već godinama traži zbog terorizma.

U Iraku je 2016. i 2017. djelovao kao pripadnik Islamske države, točnije, njezina “sigurnosnog aparata”, a nakon toga je mirno živio u Njemačkoj kao integrirani sugrađanin.

List također piše kako je BAMF u međuvremenu zbog preopterećenosti smanjio provjere azilanata.

narod.hr