Zadnji komentari

Napad u Parizu: Što znamo o islamistu koji je ubio jednog turista i ranio dvoje?

Pin It

Slobodna Dalmacija - U centru Pariza turisti napadnuti čekićem, jedan je  ubijen, drugi ranjen. Napadač je radikalni islamist

Mladi francuski državljanih, islamist podrijetlom Iranac, uhićen je u subotu zbog sumnje u ubojstvo njemačkog turista nožem u Parizu i napada čekićem na još dvije osobe.

Armand R. Od ranije je poznat policiji zbog radikalnog islamizma i psihičkih poremećaja.

U napadu nožem i čekićem u subotu u blizini Eiffelofa tornja u Parizu ubijen je jedan Nijemac, a dvije su osobe ozlijeđene. Armand R. Uhićen je neposredno nakon napada, a vlasti su pokrenule istragu zbog povezanosti s terorizmom i sumnje u terorističku urotu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérard Darmanin izvijestio je kako je napadač nasrnuo na dvoje njemačkih turista, muškarca je usmrtio a ženi je život spasio taksist koji joj je pritekao u pomoć.

Uzvikivao “Allahu akbar”

Postoje informacije da je nakon ubojstva napao još dvije osobe. Tijekom napada, Armand R. Je uzvikivao “Allahu akbar”, rekao je Darmanin.

Napadač, kojega je policija neutralizirala elektrošokerom, rekao je da je “bijesan zbog onoga što se događa u Gazi, da će Francuska biti suučesnik u onome što Izrael radi”.

“Navodno je kazao kako ne želi više gledati muslimane kako umiru u Afganistanu i Palestini”, dodao je Darmanin.

Neposredno prije napada, na društvenim mrežama objavljen je video u kojem Armand R. preuzima odgovornost za svoje postupke. Pritom se poziva na “aktualne događaje, vladu, ubojstvo nevinih muslimana”.

Islamist, dijete iranskih roditelja

Armand R. dijete je iranskih roditelja, rođen je u francuskoj 1997. i živi s roditeljima u Essoneu kod Pariza. U policijskoj evidenciji zaveden je kao osoba koja se smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Bio u zatvoru i na psihijatrijskom liječenju

Osuđen je zbog napada 2016. na pet godina zatvora i pušten 2020. godine.

Zbog psihičkih problema i radikalnog islamizma podvrgnut je psihijatrijskom liječenju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je sućut obitelji žrtve, dodavši kako Francuska neće popustiti pred terorom.

Njemačka ministrisa vanjskih poslova Annalena Baerbock, izrazivši pogođenost napadom, izjavila je kako “u Europi nema mjesta mržnji i teroru”.

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izrazila je duboku sućut Francuskoj zbog napada i poručila je kako Europa ostaje ujedinjena u borbi protiv svih oblika terorizma.

narod.hr