Zadnji komentari

Znači, krast se smije al ne smije se protupravno graditi?

Pin It

Plenković: Barbarić odlazi iz HEP-a zbog bespravne gradnje | 24sata

Barbarić ne odlazi zbog plinske afere nego zbog protupravne gradnje

Smjenu predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere “plin za cent”, no presudila mu je optužnica zbog protupravne gradnje, nakon koje je premijer Andrej Plenković izjavio kako više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je Plenković u nedjelju novinarima nakon mise i blagoslova Crkve sv. Marka.

Splitsko općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku.

Oporba tražila smjenu Uprave HEP-a

Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP ostvario višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je saborska oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacro-a, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina.

Oporbeni zastupnici tražili su smjenu Barbarića, a Klub zastupnika Mosta sredinom listopada u saborsku proceduru uputio je zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da smijeni Upravu HEP-a.

Budući da je Plenković odbijao smijeniti Barbarića, iz oporbe su stizale sumnje da je zadržao svoju poziciju jer ucjenjuje premijera, pa čak i optužbe da Plenković „dio kolača uzima za svoje potrebe”.

Zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić prozvala je u subotu premijera da kaže javnosti zašto već pet mjeseci ne može smijeniti šefa Uprave HEP-a, ustvrdivši kako očito za to nema političku snagu.

Plenković je sve oporbene zahtjeve redovito odbijao, uz poruku da će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi. Danas je pak rekao da će se razrješenje Barbarića provesti prema proceduri.

“Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe, jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, ustvrdio je.

Optužnicom koju je u petak podiglo splitsko općinsko državno odvjetništvo, Barbarića terete da je od ožujka 2022. do svibnja ove godine u Zastražišću na otoku Hvaru kao investitor izvodio građevinske radove protivno Zakonu o gradnji.

Barbarić bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet, izvijestilo da je podignuta optužnica protiv okrivljenog 57-godišnjaka zbog protupravne gradnje.

Riječ je o zemljištu izvan građevinskog područja koje je prema prostornom planu Općine Jelsa zaštićeno obalno područje, a temeljem Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Hrvatsku.

Tereti ga se kako je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Navode da je Barbarić bespravno izgradio prizemlje i prvi kat stambene zgrade, još jednu prizemnu građevinu s dvostrešnim krovom, te preljevni bazen sa strojarnicom i cisternom za vodu.

kamenjar.com