Zadnji komentari

Nervozni Dežulović, Funes, Jergović, Janković…

Pin It

Povodom povlačenja udžbenika za povijest za učenike hrvatske gimnazije, pod naslovom „ZAŠTO JE POVIJEST VAŽNA“ 4, oglasio se Branimir Janković, kao urednik portala Historiografija.hr. „Urednik portala Historiografija, povjesničar i docent na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu Branimir Janković, nazvao je vijest o povlačenju skandaloznim.

Svima je naravno jasno da se iza pozivanja na pogrješke u udžbeniku, dovođenje u pitanje stručnost recenzenta i slično radi o sprječavanju drugačijih pogleda na očito strogo propisana pravila tumačenja Domovinskog rata i nekih drugih tema iz hrvatske povijesti“, kaže Branimir Janković. Dok je urednica emisije koja je ugostila njega i povjesničara Antu Nazora, Aleksandra Funes, potez povlačenja tog udžbenika usporedila s totalitarnim režimom bivše Jugoslavije. „Vraćamo li se mi u doba političke cenzure kad se nije smjelo propitivati i kad je povijest bila dogma“, pita se Aleksandra Funes.

Da, povijest je prevažna!

E pa, koji su to „drugačiji pogledi“ koji su u tom udžbeniku od „strogo propisana pravila tumačenja Domovinskog rata“ i je li to povlačenje tog udžbenika, kako kaže Aleksandra Funes – vraćanje u doba političke cenzure kad se nije smjelo propitivati povijest kao dogma?

Za početak, na parlamentarnim izborima u Srbiji 18. prosinca 2023., nema Hrvata u beogradskoj Skupštini. A u Saboru Srbi imaju 3 zastupnika. Zbog drugačijih, ili unitarnih pogleda na povijest kao dogmu? U kontekstu toga, radi naslova „ZAŠTO JE POVIJEST VAŽNA“, ne zbog drugačijeg, nego zbog unitarnog pogleda na povijest kao dogmu, navodim sljedeće od Borisa Dežulovića u svezi Domovinskog rata „Više se slova napisalo o nevinim žrtvama oko pojasa Gaze, više zbog njih suza prolilo, više se u Hrvatskoj za ova tri tjedna bogova opsovalo i prijateljstava razvrglo zbog zločina Hamasa i izraelske vojske nego zbog stravično jednakih zločina Hrvatske vojske u svih dvadeset osam godina od Oluje do danas“. A Miljenko Jergović kaže da su Židovi u NDH morali prije ponijeti žutu traku nego u Trećem Reichu.

Pa „drugačiji pogled na Jasenovac“? – 700.000 pa 85.000 žrtava? Iako je razlika u broju ogromna, pogled i posljedice su iste. A onaj pravi drugačiji pogled se ne smije propitivati, zbog povijesne dogme „Jasenovac

logor smrti“. Dakle, ovo povlačenje navedenog udžbenika za hrvatsku povijest nije vraćanje u doba totalitarnog režima kada se nije smjelo propitivati jer je povijest bila dogma, nego je branjenje tog udžbenika – branjenje povijesti kao dogme i totalitarnog režima bivše Jugoslavije, te pohvala Borisu Dežuloviću koji Hrvatsku vojsku iz Domovinskog rata uspoređuje sa HAMAS-om. Tako „razoružava“ Branimira Jankovića: Sprječavanje drugačijih pogleda na očito strogo propisana pravila tumačenja Domovinskog rata“.

Uzgred rečeno, ove godine na komemoraciji Aleksandri Zec u Zagrebu, po prvi put spominju ime ubijene majke ubijene Aleksandre. Tako mijenjaju karakter zločina? Više ne govore „Aleksandra Zec je ubijena, samo zato što je bila Srpkinja“. Ne mogu to govoriti, jer se ubijena majka ubijene Aleksandre zvala Marija. Baš zbog drugačijeg pogleda na povijest, zbog istine o nacionalnosti o Aleksandri Zec, Hrvatskoj se ukida hipoteka Aleksandra Zec („Aleksandra Zec je ubijena, samo zato što je bila Srpkinja“).

I na koncu, kajanje predsjednika „Krajine“ pok. Milana Babića u Haagu? Ne podnosi nikakav „drugačiji pogled“. Milan Babić, inače sin oca Srbina i  majke Hrvatice, pokajao se, što je pod njegovim vodstvom na tom okupiranom prostoru izvršen genocid nad Hrvatima. „Ubijalo se samo zato, što je Hrvat“, rekao je Milan Babić na sudu u Haagu. A „drugačiji pogled“ na to je – srpski pogled, te povijesna dogma totalitarnog režima bivše Jugoslavije. Drugačiji pogled na kajanje Milana Babića u Den Haagu, isto je, što različito navođenje putničkog zrakoplova za slijetanje na pistu. Što je uzrok krvavog raspada SFRJ. S tendencijom reprize!? Očito, tu postoji neko strogo propisano pravilo. Kao simptom tog pravila je usporedba Hrvatske vojske s Hamasom od strane Borisa Dežulovića.

Jure Vukić, Tribanj/hrvatski-fokus.hr