Zadnji komentari

Iran sve bliže razvoju nuklearnih bombi, nastavlja obogaćivati uranij

Pin It

Питање иранске атомске бомбе у сјенци украјинског рата - Журнал

Iran, koji je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci usporio proces obogaćivanja uranija na razinu čistoće od 60 posto, sada se približio razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi. Ovu informaciju u utorak je objavila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), UN-ova organizacija zadužena za nadzor nuklearnog naoružanja.

Mnogi diplomati vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u lipnju, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Američkih Država i Irana koji su ranije ove godine doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu. Ta bliskoistočna država već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kilograma uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe. Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iran je “povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.”, navela je IAEA u priopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid. “Agencija potvrđuje da je od kraja studenog 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kilograma mjesečno”, navodi se u izvješću državama članicama.

Kako se 2023. bliži kraju, status iranskog nuklearnog programa nastavlja se kretati u smjeru koji uznemiruje mnoge promatrače. Nastavak i potencijalni daljnji napredak u 2024. predstavljaju značajne rizike, ne samo za stabilnost Bliskog istoka, već i za globalni mir i sigurnost. Ova situacija i dalje je u diplomatskom zastoju, uz zaustavljene napore da se ponovno pokrene iranski nuklearni sporazum, unatoč pozivima uključenih strana da se osigura da Iran ne razvije nuklearno oružje.

geopolitika.news