Zadnji komentari

Izrael pojačava napade u Gazi: tenkovi probijaju dublje u naselja

Pin It

Izraelski tenkovi probili su se tijekom noći dublje u četvrti u središnjoj i južnoj Gazi, uz intenzivnu podršku zračnih i topničkih napada, što su potvrdili mještani. Vojna operacija, koja je doslovno sravnala značajan dio enklave, mogla bi, prema izraelskim izvorima, trajati još nekoliko mjeseci, izvještava Reuters.

Najžešće borbe odvijale su se u petak navečer i rano ujutro u subotu, fokusirane na al-Bureij, Nuseirat i Khan Younis, gdje su intenzivni zračni napadi rezultirali brojnim palestinskim ranjenicima koji su preplavili bolnice. U napadima je ubijeno 100 Palestinaca i ranjeno 150 u središnjem pojasu Gaze tijekom posljednja 24 sata, rekao je viši zdravstveni dužnosnik u središnjem dijelu Gaze.

Fotografije Crvenog polumjeseca, objavljene na internetu, svjedoče o teškim uvjetima u bolnici Nasser u Khan Younisu, najvećoj i ključnoj medicinskoj ustanovi na jugu ove gusto naseljene enklave. Snimke prikazuju kola hitne pomoći kako navigiraju razrušenim ulicama prevozeći ranjenike.

Gotovo svi od 2,3 milijuna stanovnika Gaze bili su prisiljeni napustiti svoje domove zbog 12-tjednog napada Izraela, izazvanog napadom Hamasa 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi i oteto 240 talaca. Prema izvorima iz zdravstvenih vlasti u Gazi, kojom upravlja Hamas, u ofenzivi je do sada poginulo najmanje 21.500 Palestinaca. Postoji rizik da će se sukob proširiti na cijelu regiju, privlačeći grupe koje podržava Iran u Libanonu, Iraku, Siriji i Jemenu.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je u petak da izraelske trupe napreduju prema Hamasovim zapovjednim centrima i skladištima oružja. Vojska je objavila slike vojnika koji se kreću kroz ruševine uništenih zgrada. Izraelska vojska priopćila je da je u gradu Gazi uništila kompleks tunela u podrumu jedne od kuća čelnika Hamasa za Gazu, Yahya Sinwara.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Izrael na smanjenje intenziteta sukoba u narednim tjednima i prelazak na ciljane operacije protiv čelnika Hamasa. Izrael međutim trenutno ne pokazuje znakove da će udovoljiti ovom zahtjevu.

Humanitarna pomoć

Izrael je u petak objavio da je omogućio dostavu cjepiva u Gazu u suradnji s UNICEF-om kako bi se suzbilo širenje bolesti.

Od početka sukoba, kada je Izrael nametnuo gotovo potpunu blokadu, uključujući hranu, lijekove i gorivo, mala količina pomoći stigla je preko egipatske granice. Izrael je dopustio pristup samo južnom dijelu enklave, gdje su od listopada naređivali civilima iz Gaze da se presele, a humanitarne agencije izvijestile su da su izraelske inspekcije blokirale većinu potrebnih zaliha. Glasnogovornik izraelske vlade izjavio je u petak da Izrael ne ograničava humanitarnu pomoć, već da je problem u distribuciji unutar Gaze.

Al-Bureij, Nuseirat i Khan Younis su tri od osam palestinskih izbjegličkih kampova u Gazi koji u normalnim okolnostima dobivaju pomoć od UN-ove agencije za pomoć i rad. Agencija brine o Palestincima koji su pobjegli ili bili protjerani iz svojih domova tijekom stvaranja Izraela 1948. godine i koji sada žive u kampovima sličnim sirotinjskim četvrtima u Libanonu, Siriji, Jordanu, Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

geopolitika.news