Zadnji komentari

U Hrvatskoj i dalje sve poskupljuje, ali je to izgleda 'netema'

Pin It

Koja poskupljenja donosi ožujak - HRT

Osim krumpira, među osnovnim životnim namirnicama značajno su poskupjeli jaja i meso (svinjetina): na razini EU u prosjeku za 20, odnosno 22 posto. U Hrvatskoj je cijena jaja rasla dvostruko više od prosjeka EU i sada ih plaćamo 41 posto više nego lani. Posebno zabrinjavaju cijene mlijeka. U EU su cijene mlijeka u prosjeku smanjene za 1,63 posto, dok su u Hrvatskoj skočile za 19,4 posto.

Prve procjene Eurostata, objavljene u petak, pokazale su da je u 2023. godini došlo do velikog poskupljenja krumpira u EU, prvenstveno u ove tri zemlje: Njemačkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj.

Poljoprivredni proizvodi u EU lani su općenito poskupjeli, oko dva posto, a najveći problem bila je suša. Naime, ova klimatska nepogoda smanjila je obim proizvodnje nekoliko kultura, među kojima je i krumpir. Mnogima omiljena hrana u 2022. godini poskupila je čak 26 posto, a prošle godine 23 posto.

Krumpir je u Njemačkoj poskupio 49, u Slovačkoj 48, a u Hrvatskoj 44 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Jedine zemlje EU u kojima su cijene krumpira pale su Austrija, Cipar i Belgija.

Značajno poskupjeli jaja i meso

Osim krumpira, među osnovnim životnim namirnicama značajno su poskupjeli jaja i meso (svinjetina): na razini EU u prosjeku za 20, odnosno 22 posto. U Hrvatskoj je cijena jaja rasla dvostruko više od prosjeka EU i sada ih plaćamo 41 posto više nego lani.

Posebno zabrinjavaju cijene mlijeka. U EU su cijene mlijeka u prosjeku smanjene za 1,63 posto, dok su u Hrvatskoj skočile za 19,4 posto. Perad je pak u Hrvatskoj poskupjela za 12 posto, četiri puta snažnije od europskog prosjeka, a dvostruko više od europskog prosjeka porasle su pak cijene povrća i hortikulturnih proizvoda, za 17,2 posto.

Autor:Dnevno.hr/I.J.