Zadnji komentari

UK: Ministarstvo ne zna gdje je preko 5000 migranata koji su povukli zahtjeve za azilom

Pin It

stop illegal immigration - warning sign Stock Vector | Adobe Stock

Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva priznalo je da žurno pokušava stupiti u kontakt s tisućama tražitelja azila čiji je boravak u zemlji nereguliran nakon što su se dobrovoljno povukli ili su povučeni iz procesa traženja azila.

U pismu Odboru za unutarnje poslove od 12. siječnja, ministri Tom Pursglove i Michael Tomlinson opovrgnuli su tvrdnju iz studenog prošle godine da je ministarstvo izgubilo više od 17.000 migranata koji su nedavno stigli u Britaniju i raspršili se diljem zemlje.

“Pogrešno je reći da je Ministarstvo unutarnjih poslova izgubilo 17.316 slučajeva koji su povučeni tijekom 12 mjeseci do 30. rujna 2023.”, piše u pismu.

U raščlanjivanju okolnosti vezanih uz povučene slučajeve azila, ministri su otkrili da je 3.144 osoba napustilo Ujedinjeno Kraljevstvo i stoga nisu imale razloga nastaviti tražiti azil.

Preostalih 82 posto onih koji su zatražili azil još su uvijek u Britaniji, priznalo je ministarstvo, ali je ustvrdilo da se u 50 posto svih slučajeva u kojima je zahtjev za azilom povučen i kontakt izgubljen, Ministarstvo unutarnjih poslova ponovno povezalo s podnositeljem zahtjeva i njihovi su slučajevi se ponovno obrađuju, piše REMIX.

Međutim, priznao je da u 5.998 slučajeva – ili 32 posto svih povučenih zahtjeva u odgovarajućem dvanaestomjesečnom razdoblju – Ministarstvo unutarnjih poslova nema informaciju gdje se nalaze bivši podnositelji zahtjeva.

Oni “su ostali u Ujedinjenom Kraljevstvu i Ministarstvo unutarnjih poslova poduzima korake da hitno ponovno uspostavi kontakt s njima”, stoji u pismu.

“Kada povučemo zahtjev i ako migrant nema drugu dozvolu za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, financiranje i potpora prestaju, a institucije postaju odgovorne za provođenje zakona tj. njihovo udaljavanje iz Ujedinjenog Kraljevstva”, objasnili su ministri.

“Ako bi ti pojedinci ponovno podnijeli zahtjeve, zaposlenici na predmetima mogu razmotriti hoće li njihove prethodne radnje štetiti njihovom kredibilitetu”, dodali su.

U pismu je također otkriveno da je, od desetaka tisuća ilegalnih migranata koji su stigli malim čamcima preko La Manchea prošle godine, samo mali dio vraćen.

Vlada je ranije ovog mjeseca izvijestila da je nelegalnih prelazaka La Manchea malim čamcima 2023. bilo ukupno 29 437, a godinu ranije 45 774. Međutim, prošle godine Ministarstvo unutarnjih poslova vratilo je samo 1850 migranata nazad u Francusku ili njihove zemlje podrijetla — što je nešto više od 6 posto od ukupnih prošlogodišnjih dolazaka.

narod.hr