Zadnji komentari

Hoće li Njemačka britanskim stazama? AfD ne isključuje ‘Dexit’ o izlasku zemlje iz EU-a

Pin It

DEXIT: AfD vrea ieșirea Germaniei din Uniunea Europeană. „Modelul este  Brexit”

Supredsjednica njemačke krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alice Weidel izjavila je u ponedjeljak u intervjuu za Financial Times (FT) da je britanski referendum o izlasku iz Europske unije dobar primjer koji bi Njemačka mogla slijediti.

Rekla je kako njezina stranka želi, ako dođe na vlast, reformirati EU i smanjiti moć Europske komisije, a ukoliko to ne uspije, onda vidi mogućnost da se izjasni na referendumu, kao što je to učinila i Velika Britanija.

Ove riječi prenosi i britanski The Telegraph i navodi kako Alice Weidel kaže da bi, ako vlada Alternative za Njemačku ne može postići reformu Europske komisije ‘trebala pustiti ljude neka odluče’. Takav je referendum nazvala Dexit.

Ukazuje na “demokratski deficit”

Između ostalog, AfD se zalaže za reformu institucija EU kako bi se ograničila moć Europske komisije i eliminirao, kako smatraju, trenutačni demokratski deficit.

Weidel svojim izjavama zastupa potpuno drugačije stavove od većine drugih njemačkih stranaka i njemačkih građana, koji većinom podržavaju članstvo u EU.

Podsjećamo da posljednjih mjeseci popularnost AfD-a raste, a trenutačno je podupire oko 22 posto građana, čime se pozicionirala ispred svih stranaka vladajuće „semafor koalicije“ koju čine SPD (16 posto), Zeleni i FDP, a ispred nje samo je oporbeni blok CDU/SCU.

Snagu crpe na protumigrantskoj politici

U početnim godinama od svoga nastanka AfD je pozornost je usmjeravao na migrantsku problematiku, protiveći se masovnom ulasku migranata u zemlju, kao i na euroskepticizmu kojeg je u međuvremenu ipak malo ublažio. Sljedeći veliki test bit će europski izbori u lipnju.

Također podsjećamo da je u Njemačkoj nedavno izbio skandal, kada se saznalo za tajni sastanak krajnje desnice u Potsdamu na kojem su sudjelovali članovi AfD-a i najmanje dva predstavnika konzervativne stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU). Na sastanku se razgovaralo o masovnoj deportaciji migranata, odnosno reemigraciji.

To je izazvalo velike protudesničarske prosvjede u mnogim njemačkim gradovima, koje su, između ostalih, podržali savezni kancelar Olaf Scholz i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

geopolitika.news