Zadnji komentari

SAD i UK nastavljaju s napadima na Bliskom istoku: ‘Nećemo oklijevati u obrani života’

Pin It

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli su u subotu napade na 36 ciljeva hutista na 13 lokacija u Jemenu kao odgovor na napade na komercijalne brodove u Crvenom moru.

“Cilj je ovih preciznih napada poremetiti i degradirati sposobnosti koje pripadnici pokreta Huti koriste za prijetnju globalnoj trgovini i životima nevinih pomoraca, a odgovor su na niz ilegalnih, opasnih i destabilizirajućih akcija, uključujući napad 27. siječnja u kojem je pogođen i zapaljen naftni tanker M/V Marlin Luanda pod zastavom Maršalovih Otoka,” navodi se u izjavi SAD-a, UK-a i drugih koji su podržali napade, uključujući Australiju, Bahrein, Kanadu, Dansku, Nizozemsku i Novi Zeland.

Amerikanci tvrde da su gađali podzemna skladišta, centar za zapovjedništvo i kontrolu, raketne sustave, mjesta za skladištenje i operacije bespilotnih letjelica, radare i helikoptere.

“Snosit će posljedice”

U priopćenju se navodi da su pripadnici pokreta Huti od studenog izveli više od 30 napada na komercijalne i mornaričke brodove. “Ostajemo predani zaštiti slobode plovidbe i međunarodne trgovine i pozivanju hutista na odgovornost za njihove nezakonite i neopravdane napade na komercijalne brodove i mornarička plovila”, navodi se.

Američki ministar obrane Lloyd Austin odvojeno je izjavio da kolektivna akcija “šalje jasnu poruku hutistima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila”. “Nećemo oklijevati u obrani života i slobodnog protoka trgovine u jednom od najvažnijih svjetskih vodenih putova”, dodao je.

Novi napadi uslijedili su nakon jučerašnjeg američkog i britanskog napada na mete povezane s  iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama. U napadu bespilotnim letjelicama u Jordanu krajem prošlog mjeseca ubijena su tri američka vojnika.

geopolitika.news