Zadnji komentari

Prikrivanje nesposobnosti: Tomašević za gradske probleme krivi bivšu vlast

Pin It

Nije novost da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svoju nesposobnost upravljanja gradom prebacuje na staru gradsku vlast. Iako je Bandićeva gradska vlast ostavila ”neriješene probleme” ne opravdava činjenicu da do sada Tomašević nije poduzeo neke bitne poteze. Najnelogičnije je upravo to što je i sam Tomašević, dok je još bio zeleni aktivist, upozoravao na probleme poput Jakuševca.

Međutim kad je došao na vlast Jakuševac nije bio među prioritetima na listi rješavanja gradskih problema. Dok se nije dogodila tragedija. No, i tada Tomašević je žustro počeo napadati bivšu gradsku vlast, a ubacio je i HDZ gdje god je mogao, kako bi prikrio svoju nesposobnost. To se posebno moglo vidjeti na sjednicama gradske vlasti.

Odron na Jakuševcu

Nakon drugog odrona na Jakuševcu, 4. prosinca, sud je naručio vještačenja koja bi trebala utvrditi uzroke oba odrona.

Tomašević je tada upozorio na veliku količinu vode koja se zadržala na odlagalištu zbog loše drenaže. U izvještaju iz 2012. navodi se da je razlog toga tehnička greška i istaknuo da je prethodna vlast barem 15 godina znala za problem s nakupljanjem vode.

Tada je rekao i da će sanacija Jakuševca biti zahtjevan, dugotrajan, ali i skup proces. No i da ga treba što prije zatvoriti i prijeći na izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom na Resniku.

Pokazao nesposobnost kad je u pitanju CGO na Resniku

Tomašević je odlučio da treba graditi novi centar za gospodarenje otpadom na Resniku, međutim ni tu ne skriva svoju nesposobnost i nedostatak empatije prema lokalnom stanovništvu.

”Nama su ruke vezane. Mi gradimo ono što je strategija Vlade definirala. Definirala nam je čak i lokaciju nacionalnim planom prije samo sedam mjeseci, a za koju je glasao HDZ. Bolje od ove lokacije nema”, rekao je Tomašević.

Koliko je ova odluka nepromišljena i ishitrena pokazuje i Tomaševićeva reakcija kad su ga pitali što će biti s lokalnim stanovništvom na Resniku i da će time biti biti ugrožena četvrtina proizvodnje povrća u Hrvatskoj. On je tada odgovorio: ‘‘Dajte, nemojte me zezati!”

Osvrnuo se na gradnju CGO u Resniku i mogući raskid koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda

Tomašević uhvaćen u laži

Tomašević je ustvrdio kako su prošlogodišnji odroni povezani s naručenim stručnim izvješćima iz 2008. i 2012., dakle povezuje ih s propustima bivše vlasti. No zastupnik u gradskoj skupštini grada Zagreba Trpimir Goluža otkrio je da Tomašević neosnovano optužuje bivšu gradsku vlast.

Prošlogodišnji odroni, nemaju nikakvu poveznicu s naručenim stručnim izvješćima iz 2008. i 2012. jer su nastali na odlagališnoj plohi na kojoj se smeće odlaže samo unatrag zadnje dvije i pol godine. Dakle isključivo u periodu od kada je gradonačelnik Tomašević na čelu Zagreba.

Malo je vjerojatno, gotovo nemoguće da je gradonačelnik tek “ovaj mjesec” saznao za predmetna stručna mišljenja iz 2008. i 2012. jer je gđa. Marija Novosel, jedna od autorica tih izvješća i dugogodišnja šefica tehničke službe ZGOS-a, zaposlena u Zagrebačkom holdingu, rekao je Goluža. Da stvar bude apsurdnija, dodaje Goluža, gđa. Novosel trenutno obnaša dužnost povjerljive osobe u Zagrebačkom holdingu zadužene za procesuiranje prijavljenih nepravilnosti u radu Holdinga.

Za problem s plinom krivi bivšu upravu Holdinga

Tomašević je ranije tvrdio i kad je u pitanju opskrba plinom i povećanje cijena da je za sve kriva bivša gradska vlast. ”Kad je riječ o opskrbi plinom, Gradska plinara propustila je kupiti količine plina kada je cijena bila povoljna. Bivša vlast Holdinga je propustila kupiti količinu plina kad su cijene bile puno jeftinije nego što su sada. To je ogroman propust bivše uprave Holdinga, odnosno plinare”, kazao je tada gradonačelnik.

No istina je Tomašević ustvari kriv za tako velika poskupljenja. Bivši pročelnik Ivica Lovrić 2022. godine je za Zagreb.info rekao da je uzrok Tomaševićevo nesnalaženje.

”On je sve svalio na bivšu vlast, no prisjetimo se da je on vrlo brzo promijenio Upravu ZGH u sastavu kojeg je i Plinara, a plin je poskupio tek u studenom. Dakle, on je imao pet mjeseci prije toga da ugovori povoljnu cijenu plina, a nije. Kada je Tomašević došao na mjesto gradonačelnika on je obustavio sve javne nabave i to je trajalo nekoliko mjeseci”, zaključio je Lovrić.

narod.hr