Zadnji komentari

Carlson na meti Europske unije zbog intervjua s Putinom

Pin It

Tucker Carlson confirms he's interviewing Vladimir Putin – POLITICO

Intervju Tuckera Carlsona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom mogao bi konzervativnog stručnjaka učiniti metom zakonodavaca Europske unije, rekli su za Newsweek sadašnji i bivši članovi Europskog parlamenta. Carlson je ovaj tjedan posjetio Rusiju, a u utorak je otkrio da će “uskoro” objaviti intervju s ruskim čelnikom.

Carlsonov rad u Rusiji mogao bi dovesti bivšeg voditelja Fox Newsa u probleme s Europskom unijom, rekao je Guy Verhofstadt, bivši belgijski premijer i sadašnji član Europskog parlamenta, za Newsweek. Verhofstadt — koji je pozvao Europsku uniju da razmotri nametanje “zabrane putovanja” Carlsonu — opisao je američkog novinara kao “glasnogovornika” bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Putina, dodajući: “Budući da je Putin ratni zločinac i EU sankcionira sve koji mu pomažu u tom nastojanju, čini se logičnim da Služba za vanjsko djelovanje također ispita njegov slučaj.”

Carlson je u objavi na društvenoj mreži X objasnio svoj motiv za intervju. Ustvrdio je da “većina Amerikanaca nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili koji su mu sada ciljevi”. “Nismo ovdje jer volimo Vladimira Putina…. Ne potičemo vas da se složite s onim što bi Putin mogao reći u ovom intervjuu, ali potičemo vas da ga pogledate. Trebali biste znati što više možete.”

Služba za vanjsko djelovanje EU-a (EAS) diplomatski je ogranak bloka, odgovoran za vanjsku politiku. Da bi pojedinac bio dodan na popis sankcija EU-a, EAS-u se moraju podnijeti dokazi na pregled. Ako se smatra dovoljnim, EAS tada može predstaviti slučaj Europskom vijeću—tijelu sastavljenom od nacionalnih čelnika EU-a—koje donosi konačnu odluku hoće li nametnuti sankcije. Stoga bi moglo biti teško nametnuti bilo kakve sankcije za Carlsona, čak i ako taj potez ima dovoljnu podršku među europskim zakonodavcima i šefovima država.

“Carlson nije pravi novinar”

Luis Garicano, bivši europarlamentarac, rekao je Newsweeku da se slaže s Verhofstadtovim stavom. “On više nije novinar, već propagandist najgnusnijeg režima na europskom tlu i onog koji je najopasniji za naš mir i sigurnost”, rekao je Garicano o Carlsonu. Sadržaj Carlsonova intervjua s Putinom još nije jasan, ali, s obzirom na dugogodišnju obranu aspekata ruske politike, kritičari očekuju da će biti naklonjen Moskvi.

“Prije svega, treba imati na umu da Putin nije samo predsjednik zemlje agresora, već ga traži Međunarodni kazneni sud i optužen je za genocid i ratne zločine”, kazao je za Newsweek europarlamentarac Urmas Paet, koji je prethodno bio ministar vanjskih poslova Estonije. “Carlson želi dati platformu nekome tko je optužen za zločine genocida—to je pogrešno. Ako Putin ima nešto za reći, mora to reći pred ICC-om. U isto vrijeme Carlson nije pravi novinar budući da je jasno izražavao svoje simpatije prema ruskom režimu i Putinu te konstantno omalovažavao Ukrajinu, žrtvu ruske agresije. “Dakle, za takvu propagandu kriminalnog režima možete završiti na popisu sankcija. To se prvenstveno odnosi na zabranu putovanja u zemlje Europske unije.”

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je intervju već održan. “Njegov stav je drugačiji od ostalih”, rekao je Peskov o Carlsonu u srijedu. “Ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, već je proamerički, ali je barem u suprotnosti sa stajalištem tradicionalnih anglosaksonskih medija.”

Carlsonov intervju učinit će ga prvim članom zapadnih medija koji će razgovarati s Putinom od invazije na Ukrajinu. “Amerikanci imaju pravo znati sve što mogu o ratu u koji su upleteni i mi imamo pravo reći im o tome”, rekao je Carlson u svojoj video izjavi. Dodao je da je također zatražio intervju s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

geopolitika.news