Zadnji komentari

Zar ljudi nemaju pravo zaštititi svoju proizvodnju?

Pin It

Poljska, Mađarska i Slovačka nastavljaju s embargom na ukrajinsko žito - HRT

Poljski poljoprivrednici na granici prosipali ukrajinsko žito; Ukrajina traži kaznu

Ukrajina je pozvala Poljsku da kazni poljoprivrednike koji su sprječavali ukrajinske kamione u ulasku zemlju, prosipajući ukrajinsko žito na graničnim prijelazima.

Poljski poljoprivrednici prošlog su tjedna počeli prosvjedovati na granici. Blokirali su tri prijelaza zbog, kako smatraju, jeftinog uvoza ukrajinskih žitarica, izvijestio je france24.com.

Prosvjedi su još jedan udarac odnosima između Ukrajine i Poljske, nakon nedavne dvomjesečne blokade poljskih vozača kamiona.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da oštro osuđuje “namjerno uništavanje ukrajinskog žita od strane poljskih prosvjednika”.

Prosuto žito vjerojatno definitivno uništeno

“Očekujemo brzu identifikaciju i kažnjavanje krivaca”, priopćilo je ministarstvo.

Poljska je priopćila kako je nakon izgreda otvorila istragu o “kršenju carinske sigurnosti i uništavanju imovine”.

Rasuto žito “vjerojatno neće biti prikladno za daljnju uporabu”, izjavila je za AFP glasnogovornica državnog odvjetništva u Lublinu Agnieszka Kepka.

Ukrajina, koju se naziva “europskom žitnicom”, doživjela je krizu poljoprivrednog sektora zbog ruske invazije. Mnoge ukrajinske crnomorske luke blokirane su, a poljoprivredna zemljišta zbog rata su ostala neobrađena.

“Dvije godine od početka invazije ukrajinski poljoprivrednici rade pod stalnom neprijateljskom vatrom i trpe ogromne gubitke”, priopćilo je kijevsko ministarstvo poljoprivrede.

“Žito se dobiva uz velike napore, a ponekad i po cijenu života”, navodi se u priopćenju.

Prosvjedi predstavljaju još jedan neugodan udarac novoj poljskoj vladi na čelu s Donaldom Tuskom, koji nastoji popraviti veze s Kijevom.

Tusk je u ponedjeljak u Parizu u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom naglasio kako Poljska i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu.

Ukrajinci smatraju da u Poljskoj vlada protuukrajinsko raspoloženje

Ogorčeni ukrajinski dužnosnici zahtijevaju da Varšava javno osudi izgred i smatraju da u Poljskoj vlada protuukrajinsko raspoloženje.

“Izostanak reakcije poljskih vlasti na uništeni teret dovest će do veće ksenofobije i političkog nasilja”, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra gospodarstva Taras Kachka.

Poljska policija potvrdila je u ponedjeljak kako je obavila očevid na tome mjestu i ispitala svjedoke.

Prikupljeni dokazi “bit će danas poslani okružnom državnom odvjetništvu u Chelmu na utvrđivanje mogućeg kaznenog djela u svezi s daljnjim postupcima”, izjavila je AFP-u glasnogovornica lokalne policije Ewa Czyz.

Mnogi ukrajinski dužnosnici smatraju da su poljski poljoprivrednici djelovali u interesu Rusije.

“Ukrajinci doslovno krvlju zalijevaju polja na kojima se uzgaja ovo žito”, rekao je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji. “Žetva pod ratnim uvjetima isto je što i inženjerija u vojsci”, dodao je, nazvavši one koji su prosipali žito “proruskim provokatorima”.

Poljaci najavljuju nastavak prosvjeda

Vođa prosvjeda poljskih vozača teretnjaka Rafal Mekler izjavio je da je bio na granici i branio prosvjednike.

Poljski prijevoznici, koji traže uvođenje ograničenja za ukrajinske prijevoznike u EU, najavili su nastavak blokade granica ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Reagirajući na ukrajinsku ogorčenost zbog prosvjeda, Tusk je obećao pronaći “rješenja”.

Tusk, koji je prije nekoliko mjeseci ponovno osvojio vlast nakon osam godina vladavine PiS-a, suočen je s izazovima poput prosvjeda seljaka diljem Europe koji su zahvatili i Poljsku.

Tusk nastoji zadovoljiti i jednu i drugu stranu

“Tražit ću zajednička rješenja s našim francuskim prijateljima glede sigurnosti hrane”, rekao je uoči susreta s Macronom.

“Teško je u Europi pronaći političara koji je naklonjeniji Ukrajini od mene”, ustvrdio je, dodavši: “Ali moramo uzeti u obzir i sigurnost opskrbe hranom Poljske i Europe”.

Dan ranije, Tusk je upozorio da bi gospodarski sporovi s Ukrajinom mogli dovesti do “iznenadnog protuukrajinskog raspoloženja”.

Tusk, koji se prošlog mjeseca sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, rekao je u nedjelju da se “ništa neće promijeniti” u odlučnosti Poljske da pomogne Kijevu u borbi protiv ruske agresije. Istodobno, obećao je zaštititi poljske poljoprivrednike i prijevoznike od “nepoštene konkurencije”.

narod.hr