Zadnji komentari

Buni se i 100 milijuna indijskih poljoprivrednika: Glavni grad se utvrđuje

Pin It

Policija u sjevernoj Indiji ispalila je suzavac kako bi spriječila tisuće prosvjednika poljoprivrednika koji su zahtijevali određenje minimalne cijene za otkup njihovih uroda, da marširaju na Delhi. Glavni grad je s tri strane okružen bodljikavom žicom, betonskim blokovima i ogradom kako bi se spriječili prosvjedi.

Vlada strahuje da će se ponoviti 2020. – kada su u prosvjedima poljoprivrednika deseci su umrli u prosvjedu koji je trajao čak godinu dana i koji je završio tek nakon što su ministri pristali ukinuti kontroverzne zakone o poljoprivredi. Ali nešto više od dvije godine kasnije, poljoprivrednici kažu da ostali zahtjevi nisu ispunjeni.

Indijski farmeri čine utjecajan birački blok i analitičari kažu da će vlada premijera Narendre Modija nastojati da ih ne otuđi. Njegova stranka Bharatiya Janata Party (BJP) želi treći uzastopni mandat na vlasti na općim izborima koji će se održati ove godine. Slike  od jučer i danas pokazuju guste oblake suzavca koji su korišteni za rastjerivanje prosvjednika u blizini grada Ambala, oko 200 km sjeverno od glavnog grada.

Ponavljanje krvavih prosvjeda iz 2020.?

Policija je također ispalila suzavac na granici Shambhu između država Haryana i Punjab. Dronovi su neprekidno letjeli iznad gomile i bacali suzavac na ljude ispod. “Cijeli dan je doslovno padala kiša od granata suzavca”, rekao je dopisnik BBC-ja koji je bio prisutan. U gomili je bilo nekoliko ozlijeđenih – uglavnom ljudi pogođenih plastičnim mecima koje je ispalila policija. Neki prosvjednici su kao odgovor zasuli policiju kamenjem. Farmeri su koristili mokre vreće i odjeću kako bi se zaštitili od granata suzavca.

Farmeri, od kojih je većina iz Punjaba, kažu da žele mirno prijeći Haryanu kako bi stigli u Delhi, ali im to nije dopušteno.. Godine 2020. prosvjednici su mjesecima blokirali autoceste koje povezuju glavni grad sa susjednim državama. Taj se pokret smatra jednim od najvećih izazova za vladu premijera Narendre Modija. Indija ima oko 37 milijuna većih poljoprivrednica i preko 70 milijuna manjih.

Što traže?

Poljoprivrednici traže zajamčene donje cijene – poznate i kao minimalna cijena potpore ili MSP – koja im omogućuje prodaju većine svojih proizvoda na veleprodajnim tržnicama pod kontrolom vlade (zovu ih mandis). Također traže da vlada ispuni svoje obećanje o udvostručenju prihoda poljoprivrednika. Unatoč sastanku koji je trajao šest sati između predstavnika poljoprivrednika i vlade u ponedjeljak, konsenzus o cijeni nije dogovoren.

Traže i mirovine te su od vlade zatražili da im se oprosti dio dugova. Poljoprivrednici su poručili da treba kazniti one koji prodaju krivotvoreno sjeme, pesticide i gnojiva. Oni žele da vlada udvostruči broj radnih dana u sklopu programa jamstva zapošljavanja u ruralnim područjima na 200.

Poljoprivrednici i njihovi sindikati najavili su i veliki “Štrajk sela” za 16. veljače tijekom kojeg se neće izvoditi poljoprivredne aktivnosti. Trgovine, tržnice i uredi u svim selima bit će zatvoreni, dok će poljoprivrednici blokirati glavne ceste diljem zemlje.

geopolitika.news