Zadnji komentari

Amerika i EU nas silom guraju u WW3

Pin It

Slobodna Dalmacija - Upute za preživljavanje atomskog napada: kako bomba  djeluje, koje su sve opasnosti i koliko daleko treba biti od mjesta  eksplozije

Šef Pentagona: Ako Ukrajina izgubi, NATO će zaratiti s Rusijom

Tijekom saslušanja u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma, američki ministar obrane Lloyd Austin dao je oštru poruku, ustvrdivši da će se NATO snage uključiti u borbu protiv Moskve, ako Ukrajina izgubi bitku protiv Rusije.

Austinove primjedbe došle su usred napetosti potaknutih sugestijom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o potencijalnom raspoređivanju vojnika u Ukrajini.

Izjava ministra obrane naglasila je zabrinutost oko širih implikacija ukrajinskog poraza, ističući mogućnost da Rusija dodatno proširi svoje teritorijalne ambicije izvan granica Ukrajine. Naglasio je bojazan među baltičkim zemljama, strahujući da bi mogle biti sljedeće mete ruske agresije. “Ako Ukrajina izgubi, Putin se neće zaustaviti, nastavit će napadati i otimati suvereni teritorij svojih susjeda”, rekao je Austin, prenosi AP.

“A ako ste baltička zemlja, jako ste zabrinuti hoćete li biti sljedeći. I zato oni poznaju Putina, znaju za što je sposoban. I iskreno, ako Ukrajina izgubi, stvarno vjerujem da će NATO zaratiti s Rusija.” Austinova tvrdnja o potencijalnoj umiješanosti NATO-a u sukob s Rusijom izazvala je različite reakcije, pri čemu su se neki europski čelnici distancirali od te ideje, dok su drugi, poput Macrona, zastupaju slične stavova.

Inače, američki ministar obrane se upravo ovih dana bori s bolešću zbog čega je nekoliko puta hospitaliziran.

Reakcija iz Moskve

Kremlj je oštro reagirao, smatrajući Austinove komentare izravnom prijetnjom. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova osudila je Austinove izjave, okarakteriziravši ih kao dokaz agresivnih namjera Washingtona. Sugerirala je da takva retorika služi samo razotkrivanju pravog agresora u aktualnim sukobima. “Je li ovo izravna prijetnja Rusiji ili pokušaj izmišljanja izgovora za Zelenskog? I jedno i drugo je ludo. Zato sada svi vide tko je agresor – Washington”, napisala je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na Telegramu.

geopolitika.news