Zadnji komentari

Trump se žalio na odluku sutkinje u Illinoisu o zabrani kandidature

Pin It

How Trump Plans to Wield Power in 2025: What We Know - The New York Times

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se žalio na odluku sutkinje u Illinoisu koja mu je zabranila kandidaturu na republikanskim predizborima u toj saveznoj državi zbog uloge u navodnom poticanju pobune na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021. godine

U svojoj odluci od srijede sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu onih glasača Illinoisa koji smatraju da Trump treba biti diskvalificiran s predizbora u državi 19. ožujka te predsjedničkih izbora 5. studenoga.

Trump se u četvrtak žalio na tu odluku, dan nakon što je njegov stožer tu odluku proglasio neustavnom.

Porter tvrdi da je Trump prekršio klauzulu 14. amandmana američkog ustava koja zabranjuje vršenje javnih dužnosti svima koji su „sudjelovali u ustanku ili pobuni” protiv Sjedinjenih Država ili su pomogli ili pružili utočište neprijateljima zemlje.

O ishodu tog slučaja u Illinoisu vjerojatno će odlučivati Vrhovni sud, kao i kod sličnih pravnih procesa.

Trumpovu kandidaturu žele spriječiti i Colorado i Maine.

Vrhovni sud s konzervativnom većinom početkom mjeseca pokazao je skepsu prema argumentima Colorada.

Nesklonost pozivu te savezne države na zabranu kandidature republikanca pokazalo je i dvoje liberalnih sudaca, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson, pisao je New York Times.

Očekuje se da će konačna odluka najvišeg američkog suda biti donesena prije 5. ožujka, takozvanog ‘superutorka’ kad na predizbore izlaze Colorado, Maine i još 13 drugih saveznih država.

kamenjar.com