Zadnji komentari

AP na vjetrometini - sve nervozniji i primitivniji

Pin It

Organizirani napadi na Todorića pokazuju da je Plenković ranjiv, posebice nakon najnovije kriminalne afere između Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta

Ivica Todorić osnovao je političku stranku pod nazivom »Zajedno Hrvatska«. Donedavno najpoznatiji i najveći hrvatski poduzetnik, pa i šire prema istoku, time se uključuje u saborske izbore koji će se uskoro dogoditi. Da je netko drugi osnovao novu političku stranku to ne bi bila vijest, ali kako se radi o čovjeku kojemu je Andrej Plenković prije sedam godina oteo kompaniju Agrokor i raznim manipulacijama predao ju Rusima, Todorićeva najava izlaska na izbore ne ostavlja Plenkovića ravnodušnim. Ovdje više nije važno hoće li i koliko Todorićeva stranka dobiti saborskih mandata na izborima, bitno je da će ova predizborna kampanja proteći u Todorićevim optužbama Plenkovića i njegove BORG ekipe. Što znači da će se uoči izbora fokus prebaciti na obračune i međusobne optužbe Todorića i Plenkovića. Drugi akteri će tako biti u drugom planu. A kako će na izborima proći Ivica Todorić? To zasad nitko ne zna. To je enigma. Možda se odgovor može pronaći u ponašanju hrvatskih medija nakon što je objelodanjeno da Todorić ide na izbore, da se uključuje u političku borbu i da se izravno suprotstavlja Plenkoviću. Većina hrvatskih medija ni trenutak nisu pokušali biti objektivni i profesionalni. Odmah su se okomili na Todorića optužujući ga starim i već prevladanim floskulama da nema nikakve šanse na izborima, da je sâm uništio Agrokor, te da Plenković nije kriv jer je, tobože, samo štitio hrvatske interese. Time su ne samo ti i takvi mediji, nego i cjelokupna „duboka država“, koja još uvijek, iako sve manje, čuva leđa Plenkoviću, neizravno priznali da Ivica Todorić i nije baš tako neopasan. Naprotiv, svi ovi organizirani napadi pokazuju da je Plenković ranjiv, posebice nakon najnovije afere oko kriminala između Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta.

Laura odgađa izbore za jesen?

Andrej Plenković nema mira. Posebice otkad ga žestoko Laura Codruţa Kövesi iz EPPO-a svakodnevno dira. U utorak, 27. veljače 2024., opet je zakukuriknuo i pojadao se hrvatskoj javnosti. Donedavno stopostotno mu naklonjeni bulevarski Index – za kojega kažu da ga iz Vučićeve Srbije financiraju – objavio je Plenkijevu žalopojku. Govoreći o EPPO-u i kriminalu u Ministarstvu kulture Plenković je ovako nepismeno zadadakao: »Da li oni (EPPO i Laura Codruţa Kövesi, op.a.) sebi žele po načelu povezanosti, nekakvog konteksta, protegnuti nadležnost, pretpostavljam da žele. Mene više zanima zašto? (https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-napao-europske-tuzitelje-zele-protegnuti-nadleznost-zanima-me-zasto/2542400.aspx?index_tid=472753&index_ref=naslovnica_vijesti_najnovije_d), što bi u prijevodu na hrvatski trebalo glasiti ovako: »Žele li proširiti svoju nadležnost po principu povezanosti, nekakvog konteksta, pretpostavljam da žele. Više me zanima zašto?« i još je dodao: »Logično bi bilo, ako su uočili nešto što je možda nezakonito, ali nema financijskih interesa EU-a, da su to sami vratili Uskoku i DORH-u«! Dakle, da ponovno prevedemo ovo Andrejuškino zapomaganje, on se buni da EPPO nema što ispitivati podrijetlo kriminala u Ministarstvu kulture, jer da su ministrica i njezini pomoćnici lijepo maznuli naš, hrvatski novac i na nama je da to riješimo, a ne da se sada uoči izbora miješa tamo neki europski državni odvjetnik i tamo neka europska glavna državna odvjetnica Laura Codruţa Kövesi. Pa nije on, A.P., samo tako na silu instalirao Ivana Turudića na čelo DORH-a…  

‘Europejac’ Plenković iritantno napada europske istražitelje

Davno sam napisao da će Andrej Plenković moći lagati i provoditi svoju samovolju sve dotle dok ga hrvatski mediji u većini budu mazili i na njega pazili. Čini mi se da su ta lijepa vremena za njega prošla. Nakon Indexa napadaju ga Teleskop i Telegram koji je najzaslužniji što je u javnost obznanjen kriminal koji u Ministarstvu kulture čine i provode ministrica sa svojim savjetnicima i pomoćnicima. Dok se Index još uvijek drži na odstojanju i samo povremeno bocne A.P.-a, Teleskop ide potplatom i piše: »’Europejac’ Plenković iritantno napada europske istražitelje: Možda zato što nema utjecaj na Rumunjku Lauru Kövesi« (https://teleskop.hr/hrvatska/europejac-plenkovic-iritantno-napada-europske-istrazitelje-mozda-zato-sto-nema-utjecaj-na-rumunjku-lauru-kovesi/). U Telegramu su jako dobro secirali Plenkovićev pokušaj obrane onoga što je neobranjivo. Naime, on je na konferenciji za medije rekao: »Što se tiče Geodetskog fakulteta, EPPO je gledao nešto oko njega. Onda su malo pomalo došli do slučaja 3D snimanja Zagreba nakon potresa. Međutim, jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna. To je činjenica. Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje EU novca«, što znači da se smije krasti i pljačkati hrvatske eure i da s tim EPPO ne bi trebao imati posla. Ali, on se jako vara. Prvo, to nije činjenica. Činjenica je da je novac maznut na izmišljanju posla snimanja nakon potresa. Činjenica je da je to, ako ne cijeli, onda većinski europski novac, jer nas financiraju na sve načine, i zato ne stoji njegova priča kako EPPO nema pravo istraživati prijevaru, kriminal i trag novca. Nakon svega ispada da je Plen-Ki-moon napokon dolijao!

Nina je sve znala!

Za Plenkovića je indikativno, ako ne i pogubno, to što su ga napokon počeli napadati i do jučer njemu odani mediji 24 sata, Večernji list i Jutarnji list. Večernjakov 24 sata objavio je članak pod naslovom »Imamo mailove koji dokazuju namještanje natječaja u obnovi: Javi im se, oni će odraditi posao« (https://www.24sata.hr/news/imamo-mailove-koji-dokazuju-namjestanje-natjecaja-u-obnovi-javi-im-se-oni-ce-odraditi-posao-967422) u kojem tvrdi da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek – koju Plenković još uvijek srčano brani – „sve morala znati“, jer su „dvije tvrtke angažirane bez ikakvog natječaja, a zatim je sve formalno pokriveno fingiranim pozivom“ i tako je došlo do „namještanja poslova na obnovi zgrada kulturnih institucija u Zagrebu, a za koje je europski novac osiguralo Ministarstvo kulture i medija“. 24 sata je objavio sadržaje elektroničkih poruka koji potvrđuju te opasne radnje. S druge strane, Nacional iznosi podatak kako posjeduje dokumente koji potkrjepljuju da je ministrica Nina Obuljen odgovorna za nenamjensko trošenje novca za obnovu nakon potresa (https://www.nacional.hr/nacional-otkriva-europski-tuzitelji-u-kontaktu-s-bivsim-suradnikom-ministrice-kulture-koji-je-tesko-optuzuje-za-sustavne-pronevjere-novca-iz-eu-a/). Nacional otkriva sadržaj e-poruke prepiske s EPPO-om čovjeka koji radi za njih koja je započela 17. prosinca 2021. te dovela i do njegova prvog iskaza u EPPO-u 15. veljače 2022. tada u Selskoj ulici u Zagrebu. Nacional također piše da je taj svjedok e-porukom EPPO-u od 7. siječnja 2022. napisao: „Želim znati s kim razgovaram, koja je hijerarhija te osobe i ovlasti. Ponovno imam sve original dokumente i radi se o financijskim sredstvima iz EU– Fond solidarnosti.“ Dakle, već godinama postoje dokazi o ovim kriminalnim radnjama. A to što se Plenković brani time da nije maznut novac EU-a, nego da je maznut iz hrvatskoga državnog proračuna, znači da se sve više zakapa u živi pijesak svoje narcisoidnosti. A znači i da je zažalio dan kada je donio odluku da EPPO ima nadležnost nad hrvatskim pravosuđem i kada je otvorio ured EPPO-a u Zagreb. Zato je i instalirao Ivana Turudića da pokuša spasiti što se spasiti može.

Saša protiv Crkve

Činjenica da su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i Dražen Kutleša u ime Hrvatske biskupske konferencije, potpisali Sporazum o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj zasmetalo je mnoge, posebice one koji mrze Katoličku Crkvu i koji nisu niti će ikada preboliti bivšu “jugotvorovinu”, kako ju je nazivao lucidni Janko Bučar. Jedan od najvećih nezadovoljnika je novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić. Saša u članku u popularnoj Slobodanki ne iznosi protuargumente da hrvatska država ne vraća Crkvi ono što nije njezino, jer ih nema, već samo lamentira koliko je to opasno jer bi na taj način Crkva zauzvrat mogla dobiti ‘pola Hrvatske’ (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/crkva-ce-zbog-novog-sporazuma-za-koji-se-malo-zna-dobiti-u-povrat-pola-hrvatske-je-li-to-i-vas-stan-zemlja-kuca-1366898)! »Država je tiho Crkvi na pladnju servirala silno bogatstvo, a njeni će ga odvjetnički timovi sada uknjižiti, štono se kaže – jedan kroz jedan, i to za vijeke vjekova – amen«, poručuje ‘zabrinuti’ Saša Lj. i u nastavku iznosi svoju analizu „dodvoravanja Crkvi prije izbora“ u koju ni sam ne vjeruje.

Bijelci pred nestankom

Prema projekcijama UN-a Hrvatska je država s najvećim padom broja stanovnika na svijetu. Prema toj projekciji imat će do 2050. godine najveće relativno smanjenje broja stanovnika, odnosno 18 posto manje stanovnika. Ima i gorih država od Hrvatske, to su Bugarska, Litva, Letonija, Ukrajina, Srbija, i BiH. Crna budućnost za bijeli svijet!

Izazovi tehnološke industrije

Zašto velika tehnologija još uvijek ukida radna mjesta? Dobit je porasla, a ekonomija je jaka. No, tehnološka industrija suočava se s dva izazova – suočavanjem s frenetičnom ekspanzijom radne snage u pandemiji i izgradnjom umjetne inteligencije. Microsoft je u siječnju smanjio broj radnih mjesta u svom odjelu za videoigre. Tripp Mickle pokriva tehnološku industriju iz San Francisca. Nakon godinu dana velikih otpuštanja, smanjenje broja radnih mjesta u najvećim tvrtkama tehnološke industrije prešlo je u prvi mjesec 2024. godine. Google je godinu započeo otpuštanjem nekoliko stotina zaposlenikai obećanjem novih rezova koji slijede. U Amazonu slijedi skraćivanje stotina radnih mjesta u svom odjelu Prime Video. Meta je tiho prorijedila srednji menadžment. Microsoft je također ukinuo 1.900 radnih mjesta u svom odjelu za videoigre. Otpuštanja su se nastavila čak i kada su prodaja i dobit skočili, a cijene dionica porasle. To isključivanje, kažu tehnološki insajderi i analitičari, odraz je industrije koja se suočava s dva velika izazova: pomiriti se s frenetičnom ekspanzijom radne snage tijekom pandemije, a istovremeno napraviti agresivan potez u izgradnji umjetne inteligencije. Sada, umjesto da zapošljavaju tisuće ljudi svako tromjesečje, kompanije troše milijarde za izgradnju A.I. tehnologije za koju vjeruju da bi jednog dana mogla vrijediti bilijune. Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete, rekao je u razgovoru s analitičarima da njegova tvrtka mora otpustiti zaposlenike i kontrolirati troškove “kako bismo mogli ulagati u ove dugoročne, ambiciozne vizije oko A.I.-ja”. Dodao je kako je shvatio da “bolje poslujemo kao mršavija tvrtka”.

Ni COVID ludilo nije im naštetilo

Od kraja 2019. do 2023. tehnološke su se tvrtke trudile držati korak s eksplozijom potražnje potrošača, jer su se ljudi zaglavili kod kuće razmetali novim računalima i provodili mnogo više vremena na mreži. Apple, Amazon, Meta, Microsoft i Alphabet, Googleova matična tvrtka, dodali su ukupno više od 900.000 radnih mjesta. Kad je taj bum završio, bili su prisiljeni prilagoditi se. Meta, Amazon, Microsoft, Google i Apple ukinuli su oko 112.000 radnih mjesta sa svojih vrhunaca 2021. i 2022. godine. Nu, oni su i dalje bili mnogo veći i profitabilniji nego prije početka pandemije. Danas pet tvrtki zapošljava 2,16 milijuna ljudi, 71 posto više nego što su imale prije pandemije. Zajedno su u posljednjim fiskalnim godinama ostvarili prodaju od 1,63 bilijuna dolara, što je oko 81 posto više prihoda nego pet godina ranije. Wall Street ih je nagradio. Tijekom prošle godine Meta, Amazon, Microsoft, Google i Apple stekli su gotovo 3,5 bilijuna dolara tržišne vrijednosti. Zaposlenost u široj tehnološkoj industriji, unatoč značajnim rezovima u nizu drugih poduzeća, i dalje je pozicionirana za oporavak. U siječnju je tehnologija ostvarila drugi mjesec rasta radnih mjesta, dodajući 18.000 radnika, prema CompTIA, tehnološkoj obrazovnoj i istraživačkoj organizaciji. Stopa nezaposlenosti od 3,3 posto ispod je nacionalnog prosjeka od 3,7 posto. “Prolazimo kroz ove cikluse u kojima vidite ovaj intenzivan fokus na inovacije, a zatim se klatno ljulja i intenzivno se usredotočuje na zaključak”, rekao je Tim Herbert, glavni voditelj istraživanja CompTIA-e. “Ali kad sam pročitao da Amazon smanjuje radnike Alexe ili Google smanjuje osoblje na svom Pixel telefonu, to mi govori da je fokus na maržama. Skraćuju gdje mogu i preraspodjeljuju resurse.”

Dmitrij Medvjedjev: Ukrajinu treba uništiti kao nezavisnu državu!

Anton Jurijovič Geraščenko (10. veljače 1979.) sadašnji službeni savjetnik i bivši zamjenik ministra u ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova na twitteru je napisao: »Danas je Dmitrij Medvjedjev, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, još jednom u svom Telegram kanalu napisao da Ukrajinu treba uništiti kao nezavisnu državu i da je jedina opcija koju Rusija nudi Ukrajincima život u carstvu: “Postojanje Ukrajine je smrtonosno za Ukrajince. I uopće ne mislim samo na sadašnje stanje, banderovski politički režim. Govorim o bilo kojoj, apsolutno svakoj Ukrajini. Ma koliko težili mitskoj Europskoj uniji i NATO-u. Birajući između vječnog rata i neizbježne smrti i života, apsolutna većina Ukrajinaca (osim minimalnog broja bolesnih nacionalista) na kraju će izabrati život. Shvatit će da je život u velikoj zajedničkoj državi, koju sada baš i ne vole, bolji od smrti. Njihova smrt i smrt njihovih najmilijih. I što prije Ukrajinci to shvate, to bolje« (https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1747561301818134941). Nedvosmisleno, ovo je službena velikoruska politika prema Ukrajini i Ukrajincima.

Le Monde o Hrvatskoj

Le Monde nacionalne su i najčitanije francuske novine otkako su nastale 1944. godine. O Hrvatskoj i Hrvatima rijetko pišu, uglavnom negativno. Ali, 27. veljače 2024., Le Monde je objavio kratki članak o Hrvatskoj, točnije o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji se odmah i izravno suprotstavio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, koji je najavio da će Francuska slati, a to znači članice EU-a, svoje vojnike u Ukrajinu da se bore protiv agresorske Rusije. Konkretno, Le Monde je napisao: »Zoran Milanović, čije su ovlasti ograničene, ali koji je vrhovni zapovjednik vojske, uvjeravao je da “nijedan hrvatski vojnik ne će ratovati u Ukrajini” dok je on predsjednik. “Jedino rješenje za rat u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti daljnje žrtve i spasiti tisuće života”, dodao je u izjavi« (https://panopticum.hr/le-monde-le-president-croate-exclut-a-son-tour-en-deploiement-de-troupe-en-ukraine/). Dobro je da se o nama piše, pa makar i negativno.

Tomaševićevi pasdarani u Zagrebu

Dokle može ići globalizacijska politička stranka Možemo i njezini homo čelnici vidi se i na primjeru stvaranja stranačke policije što je uvod u diktaturu u Zagrebu. Kako piše Nacional, gradonačelnik Tomislav Tomašević na razini Grada stvorio je suludu radnu skupinu da »namjerno radi komunalne prekršaje ‘s dozvolom’ radi kontrole rada komunalnih redara« (https://www.nacional.hr/tomasevic-u-tajnosti-formirao-stranacku-policiju-koja-nezakonito-kontrolira-rad-komunalnih-redara/). Za taj prljavi i jako opasni posao Tomašević je zadužio pomoćnika pročelnikaza komunalno i prometno redarstvo Željka Renića. I što je opasno i loše »ta skandalozna odluka potpuno je prešućena javnosti, kao što je prešućena i informacija o članovima onoga što u svom e-mailu Željko Renić naziva “radnom skupinom” koja će s razine Grada Zagreba vršiti nadzor nad radom zaposlenika Odjela komunalnog redarstva«, piše Nacional o ovom nezakonitom orwellovskom tijelu čiji će članovi svojim postupcima tjerati zagrebačke komunalne redare na kršenje Odluke o komunalnom redu i Zakona o gospodarenju otpadom. Nacional saznaje da su u toj takozvanoj radnoj skupini mahom članovi i simpatizeri Možemo kao i niz njihovih vijećnika u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora. Ovo nije samo nezakonita radnja, ovo je daleko više, opasnije i totalitarističkije, a to potvrđuje i sadržaj Renićeve elektroničke poruke u kojoj piše: »U slučaju uočavanja bilo koje osobe u počinjenu prekršaja postupit ćete na istovjetan način kao i u svakom drugom slučaju uz napomenu kako ćete sukladno zaprimljenoj uputi od strane Grada Zagreba u slučaju gdje se predmetna osoba predstavi tzv. značkom pilot provjere zastati s postupanjem, utvrditi identitet počinitelja te izvijestiti neposredno nadređenog rukovoditelja o utvrđenom činjeničnom stanju poradi provedbe daljnjih mjera i evidentiranja ovakvih pojavnosti u zasebnom izvješću u kojem će biti konstatiran nadzor, a ne počinjeni prekršaj koji je odobren od strane Grada Zagreba u smislu provedbe nadzora.« U Nacionalu se logično pitaju tko je to odobrio da se namjerno čine prekršaji, što je sasvim sigurno nezakonito. A kazne onima koji nisu iz partije Možemo za prekršaje su visoke i kreću se od 600 do 1300 eura prema Odluci o komunalnom otpadu te o kaznama od 20.000 do čak 200.000 nekadašnjih kuna prema Zakonu o gospodarenju otpadom. Uz to, komunalni redar može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde sukladno Zakonu i Odluci o komunalnom redu.

Marijan Majstorović/hrvatski-fokus.hr