Zadnji komentari

Trump ostvario veliku pravnu pobjedu uoči ‘super utorka’

Pin It

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je odbacio odluku vrhovnog suda države Colorado kojom je bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu zabranjena kandidatura na izborima zbog poticanja i podržavanja napada na Kapitol 6. siječnja 2021., što predstavlja veliku pravnu pobjedu za Trumpa.

Suci su jednoglasno poništili odluku vrhovnog suda Colorada od 19. prosinca kojom se Trumpu onemogućila kandidatura na republikanskim predizborima, javljaju agencije.

Trump je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju te će se 5. studenog ove godine vjerojatno boriti s trenutnim predsjednikom demokratom Joeom Bidenom za predsjedničku funkciju. “VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!”, napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth Social odmah nakon presude.

Vrhovni je sud odlučio da samo Kongres može na temelju 14. amandmana zabraniti obnašanje javnih dužnosti. Spomenuti amandman predviđa da se osobama koje su sudjelovale u “pobuni” onemogući obavljanje javnih funkcija.

Trump želi imunitet od kaznenog progona

Trumpu je također zabranjeno kandidiranje u Maineu i Illinoisu na temelju 14. amandmana, ali te su odluke bile stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Presuda je donijeta uoči tzv. super utorka, dana u predizbornom ciklusu predsjedničkih izbora u SAD-u kada se u velikom broju saveznih država održavaju predizbori.

Vrhovni sud brzo je donio presudu, što je u kontrastu sa sporijim postupanjem prema Trumpovu zahtjevu za imunitetom od kaznenog progona. Protiv Trumpa se vodi postupak na saveznoj razini zbog pokušaja poništavanja rezultata izbora 2020.

geopolitika.news