Zadnji komentari

Macron hoće rat po svaku cijenu, hoće li on u rovove?

Pin It

39420309-Emmanuel Macron - The Times | Newsprints

Macron: Približavamo se trenutku u našoj Europi u kojem neće biti prikladno biti kukavica

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je rekao da je vrijeme da se ukrajinski saveznici iskažu i naglasio da nije vrijeme za kukavice.

“Svakako se približavamo trenutku u našoj Europi u kojem neće biti prikladno biti kukavica”, rekao je Macron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Macron se suočio s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno raspravljao o ideji slanja zapadnih snaga u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. veljače.

Osvrćući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Macron je u utorak rekao da su Francuska i Češka “itekako svjesne da se rat vratio na naše tlo (u Europi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno još više šire svoju prijetnju napadom i da ćemo morati živjeti u skladu s poviješću i hrabrošću koju ona zahtijeva”.

Macron to nije elaborirao.

Macronovi komentari izneseni 26. veljače na kasnonoćnoj tiskovnoj konferenciji, nakon što je bio domaćin sastanka zapadnih čelnika u svrhu jačanja potpore Ukrajini, u skladu su s njegovom reputacijom diplomata koji voli rušiti tabue i uzburkati ​​konvencionalno razmišljanje.

Francuski dužnosnici kasnije su poslani da objasne da je Macron želio potaknuti raspravu i da su ideje o kojima se raspravljalo uključivale neborbene snage u ulogama kao što su razminiranje, zaštita granica ili obuka ukrajinskih snaga.

Očekuje se da će tijekom posjeta Pragu Macron također razgovarati o podršci planovima koje je prošlog mjeseca najavila Češka, uz potporu Kanade, Danske i drugih, za financiranje brze kupnje stotina tisuća komada streljiva iz trećih zemalja za slanje u Ukrajinu. 

kamenjar.com