Zadnji komentari

Švedska čuva tajnu: Golema prodaja oružja neidentificiranoj zemlji

Pin It

Neotkrivena nacija dobila je dozvolu za kupnju oružja od Švedske za 1.6 milijardi eura objavili su švedski mediji. Švedska vlada odbila je identificirati zemlju, pozivajući se na povjerljivost.

“Ako damo tu informaciju, riskiramo poremetiti međunarodne odnose Švedske sa zemljom, što znači da je informacija pokrivena stranom tajnom”, rekao je David Ahlen, voditelj jedinice za vojnu opremu u Inspektoratu za strateške proizvode (ISP), za švedski TV4.

Povećani izvoz švedskog oružja

ISP je ranije ovog tjedna objavio godišnje izvješće i predstavio švedski izvoz vojne opreme za 2023. Prikazuje koje su zemlje kupovale ili smiju ubuduće kupovati oružje od Švedske i po kojoj cijeni. Izdano je ukupno 797 dozvola koje se odnose na izvoz vojne opreme. Ističu se dvije dozvole, koje čine čak 40% od 28 milijardi kruna (2,5 milijardi eura) ukupnog izvoza, i koje su otišle u neimenovanu zemlju. “Dobili smo naznaku da ne žele da se zna tko je kupac”, rekao je Ahlen.

Dotičnu zemlju ISP navodi kao “državnog primatelja u uspostavljenoj partnerskoj zemlji u zapadnom svijetu”. Ako ga usporedite s 56 drugih aktera koji su dobili dopuštenje za kupnju oružja, nije moguće prepoznati nijednu zapadnu naciju koja nedostaje. Moguće da je su javni drugi ugovori s tom istom zemljom, ali nabavke neke vrste oružja treba ostati tajna.

Nedavno je švedski Saab dogovori Poljskoj prodati protutenkovske lansere s ramena Carl-Gustaf M4 u golemoj prodaji od preko milijardu eura.

Švedski ISP ne želi komentirati spominje li se ta država u drugim dozvolama ili je riječ o dvjema posebnim dozvolama koje su anonimizirane. “Transparentnost u pogledu izvoza švedske vojne opreme je vrlo dobra ako usporedite na međunarodnoj razini, a izvješćivanje je prilično sveobuhvatno. To je dugo bio zahtjev vlade. Ali to treba odvagnuti u odnosu na druge razloge”, rekao je Ahlen.

geopolitika.news