Zadnji komentari

Ukrajina regrutira plaćenike iz Tadžikistana, tvrdi šef ruskog Vijeća sigurnosti

Pin It

Ukrajina regrutira plaćenike iz Tadžikistana za sudjelovanje u ratu s Rusijom, rekao je šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev. Tvrdnju je zabilježila afganistanska novinska agencija Aamaj News.

Govoreći na 19. godišnjem sastanku tajnika za sigurnost zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju (SCO), održanom u glavnom gradu Kazahstana, Astani, Patrušev je navodno rekao da je Ukrajina regrutirala plaćenike kroz operaciju koja je vođena iz njezinog veleposlanstva u glavnom gradu Tadžikistana- Dušanbeu.

Jedinstvo multietničke Rusije?

Ako se naširoko pročuju u Rusiji, Patruševljeve bi primjedbe mogle prouzročiti dodatne poteškoće tadžikistanskim i drugim srednjoazijskim radnim migrantima u zemlji koji su pretrpjeli oštru reakciju od terorističkog napada 22. ožujka na koncertnu arenu Crocus City Hall na rubu Moskve u kojem su ubijene najmanje 144 osobe. Četvorica Tadžikistanaca nalaze se u istražnom zatvoru u Rusiji zbog optužbi za počinjenje zločina. Predsjednik Tadžikistana je nakon napada pokušao ublažiti štetu, pa je rekao da terorizam nema nacionalnost.

Naime, Putin je danas rekao da “mozgovi” iza terorističkog napda i jesu imali cilj posijati razdor među stanovništvom Rusije, piše TASS. Putin je posebno istaknuo kako je najvažniji uvjet ukupnog uspjeha Rusije jedinstvo multietničkog društva zemlje. “To je glavni, temeljni uvjet našeg uspjeha”, istaknu je. Naime, oko 14% stanovništva Rusije su muslimani.

Uhićeno je još nekoliko Tadžikistanaca i jedan državljanin Kirgistana, koji se terete za različite uloge u pripremi terorističkog čina. Patrušev, bivši časnik KGB-a, također je navodno ponovio na sastanku SCO-a prethodne izjave da Ukrajina ima prste u tom napadu. Putin je rekao da su terorsiti uhićeni u pograničnoj zoni te da ima je Ukrajina osigurala “prozor” za prelazak granice. Moskva nije iznijela nikakve dokaze za takve tvrdnje, koje su Ukrajina i SAD opisale kao smiješne.

Za terostistički napad u dvorni, odgovornost su preuzeli pripadnici Islamske države pokrajine Horasan (IS-KP ili ISIS-K) sa sjedištem u Afganistanu, podružnice Islamske države. IS-KP je preuzeo odgovornost za napad i čak je objavio video snimke scena koje su navodno snimili naoružani napadači dok se to događalo. Putin je također potvrdio da iza napada stoje radikalni ekstremisti, ali je dao naslutiti da su iskorišteni od strane trećih aktera za neke druge ciljeve.

Autokracija obitelji Rahmoni nad Tadžikistanom

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon uglavnom se smatra ponekad kontroverznim, ali pouzdanim partnerom Kremlju, ali ima mnogo neprijatelja među Tadžikistancima koji se protive njegovom režimu, a mnogi od oporbenjaka su bili prisiljeni otići u egzil.

Međunarodne terorističke skupine “dugo su gledale na Tadžikistan kao na plodno tlo za novačenje”, napisao je Temur Umarov, suradnik Carnegie Russia Euroazijskog centra u procjeni think tanka koja se bavi radikalizacijom muslimana u srednjoazijskoj državi, objavljenoj šest dana nakon napada na Crocus City Hall za njemački BneIntelliNews.

Razlozi radikalizacije nisu nikakva tajna, prema analitičaru, koji je primijetio: “Tadžikistan je jedina zemlja u srednjoj Aziji koja je relativno nedavno proživjela građanski rat (1992.-1997.). Prema nekim procjenama broj mrtvih u brutalnom ratu iznosi i do 100 000. Društvena i gospodarska situacija u Tadžikistanu također je jedna od najgorih u središnjoj Aziji, a zemlja se nalazi na 162. mjestu u svijetu po BDP-u po glavi stanovnika — uz Haiti.

Oko 70 posto Tadžikistanaca živi u ruralnim područjima, gdje su dječje nevjeste, poligamija i nezaposlenost žena uobičajeni. “U eri digitalizacije i sve veće transparentnosti, siromaštvo i nejednakost pogoršavaju osjećaj nepravde, a Tadžikistanom vlada korumpirani, autoritarni režim u kojem Rahmon, njegova obitelj i najbliži suradnici posjeduju gotovo sve vrijedno i ne boje se razmetati svojim bogatstvom”.

Radikalizacija društva

Analitičar nastavlja: “Tijekom tri desetljeća vlasti uništili su svu oporbu. To znači da više nema legalnih načina borbe protiv nepravde. Postoji samo jedan put za one koji se protive režimu: radikalizacija”. Mediji povezani s ISIS-K proizvode sadržaje na tadžikistanskom jeziku, istaknuo je Umarov, dodavši: “Oni objavljuju vjerski materijal i političke traktate koji kritiziraju Rahmona zbog prevelike bliskosti s Rusijom, zbog njegove autoritarnosti i nedovoljno religioznosti”.

“ISIS-K također vodi Telegram kanale na tadžičkom jeziku i račune na TikToku. Tadžikistanske vlasti itekako su svjesne da se ne mogu same uhvatiti u koštac s ovim problemom [radikalizacije i terorizma], pa su partneri s nizom drugih zemalja kada je riječ o sigurnosnim pitanjima”, dodao je Umarov. “Suradnja s Rusijom je bilateralna (Tadžikistan je domaćin najveće ruske strane vojne baze) i putem Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) koju vodi Moskva. Kina pomaže Tadžikistanu u izgradnji policijskih baza na granici s Afganistanom; Sjedinjene Države pomažu u sigurnosti granica; Indija iznajmljuje aerodrom; a Iran otvara liniju za sklapanje dronova.

“Međutim, ove mjere malo zaustavljaju radikalizaciju tadžikistanskog društva. Dušanbe nije uspio smisliti ništa osim oštre represije, koja samo gura problem u podzemlje i često ga dugoročno pogoršava”, tvrdi analitičar.

geopolitika.news