Zadnji komentari

Nakon 10 godina bivša SDP-ova županica Lovrić Merzel napokon pravomoćno osuđena

Pin It

Marina Lovrić Merzel ostaje u istražnom zatvoru - Poslovni dnevnik

Visoki kazneni sud, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odbio je žalbe obrane te potvrdio gotovo cijelu osuđujuću presudu protiv SDP-ove  Marine Lovrić Merzel. Ukinuli su samo jednu točku. I smanjili joj kaznu sa 7 na 6 godina.

Lovrić Merzel još je prije 10 godina završila u istražnom zatvoru. U međuvremenu ju se teretilo za niz kriminalnih radnji koje je počinila dok je obavljala dužnost SDP-ove županice. Sada je napokon, nakon 10 godinaa donesena pravomoćna presuda. Proglašena je krivom. Po svih 8 točaka USKOK-ove optužnice. Najveća optužba zbog koje ju se tereti, a zbog koje je ostala bez stana u Zadru, odnosi se na primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića.

Osuđujuća presuda nakon deset godina

Ovime je slučaj bivše sisačko-moslavčke županice točno deset godina od njezinoga uhićenja dobio i pravomoćni epilog. U najvećem dijelu optužnice. Lovrić-Merzel nalazi se u istražnome zatvoru od ožujka 2022. Tada je na zagrebačkome Županijskom sudu bila nepravomoćno osuđena. Sada će biti upućena na izdržavanje kazne. U istražnom je zatvoru provela nešto više od dvije godine. Treba odslužiti još tri i pol godine.

Također, temeljem ove presude, bivša SDPO-ova županica ostaje ostaje bez stana od 85m2.  Stan se nalazi u zadarskom Diklu. Kupila ga je  sa 100.000 eura mita. Koje je primila od velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića. I sa još 122.000 eura. Koje je pribavila drugim kaznenim djelima za koja je osuđena.

Proglašna krivom po svih 8 točaka optužnice

Prema nepravomoćnoj presudi Lovrić-Merzel je bila proglašna krivom po svih 8 točaka USKOK-ove optužnice. Za kupnju preskupe zgrade za centar hitne medicinske pomoći od Bernarda Popeca. Zatim da je tri godine bez stvarnog razloga isplaćivala brojnim savjetnicima oko 6 milijuna kuna. Svojim poznanicima i rođacima za fiktivne poslove isplatila je 673.000 kuna. Uz to su dokazane i optužbe za organiziranje privatnih druženja, peglanje službene kartice, i slično.

No, najveća optužba, ona zbog koje je ostala bez stana u Zadru odnosi se na primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak, kao i da je prikrila novac od mita tako da je spomenuti stan formalno kupio njezin nećak Dalibor Rožanković.

SDP je se jedva odrekao

Naime, kada je Marina Lovrić Merzel kao tada aktualna SDP-ova županica uhićena u travnju 2014. isprva je nisu teretili za primanje mita od Žužića, već samo zloporabe kojima je nanesena šteta županiji. Njezina  stranka SDP usprkos činjenici da je u istražnome zatvoru, nije je željela isključiti iz stranke. No, rekli su da će to učiniti ako se pojavi sumnja da je Lovrić Merzel nešto učinila kako bi pribavila korist sebi.

U srpnju te godine, nakon što je Željko Žužić samonicijativno USKOK-u priznao kako je nekoliko godina ranije Lovrić Merzel dao mito, te nakon što je USKOK proširio istragu i za to djelo, Lovrić Merzel je isključena iz SDP-a. Žužić, koji je svojim iskazom osumnjičio i sam sebe, dogovorio je nagodbu s USKOK-om za uvjetnu zatvorsku kaznu. No, oko te nagodbe, kao što je poznato, došlo je do neočekivanih problema.

Ivan Turudić je odbio na početku suđenja 2018. godine potvrditi nagodbu s Žužićem

Naime, tadašnji predsjednik i sudac zagrebačkoga Županijskoga suda, a sada budući glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, odbio je na početku suđenja 2018. godine potvrditi nagodbu s Žužićem te mu izreći uvjetnu zatvorsku kaznu, tvrdeći kako ta nagodba nije pravedna, odnosno kako USKOK pogoduje Žužiću.

Niti nakon što je Vrhovni sud u dva navrata dao za pravo USKOK-u Turudić nije odustajao. U jednom trenutku, jedini puta u povijesti, predstavnici USKOK-a napustili su Turudićevu sudnicu. Na kraju je pak Turudić popustio te izrekao uvjetnu presudu Žužiću, a Žužić je i kao svjedok u nastavku suđenja ponovio svoje tvrdnje da je dao mito županici.

Temeljem toga iskaza, koje je novo sudačko vijeće pod predsjedavanjem suca Vjerana Blažekovića ocijenilo istinitim, Lovrić Merzel je pak proglašena krivom i zbog primanja mita, te joj je na koncu oduzet stan.

narod.hr