Zadnji komentari

Njemačku čeka neugodna tema: Visoka stopa kriminala među strancima

Pin It

Stop Illegal Immigration on X: "People argue that Americans commit more  crime than Illegal immigrants, but "One does not follow the other.  Infinitely more people die in car accidents than plane crashes,

Na istoku Njemačke AfD u ispitivanjima javnog mnijenja uvjerljivo vodi s djelomice preko 30 posto podrške birača. U ispitivanjima javnog mnijenja, građani Njemačke već dulje vrijeme nekontroliranu migraciju navode kao najveći problem u zemlji.

U Njemačkoj se u ponedjeljak, nakon što su u javnost procurili podaci o stopi kriminaliteta među stranim stanovništvom koja je u prošloj godini značajno porasla, ponovno pokrenula rasprava o potrebi ograničavanje migracija, prenosi dpa.

“Ovaj vrlo negativni razvoj događaja pokazuje koliko je napeta situacija s integracijom stranaca i zato nam je hitno potrebna gornja godišnja granica broja useljenika”, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske Armin Schuster (iz opozicijske Kršćansko-demokratska unije- CDU).

I glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu za unutarnjopolitička pitanja Alexander Throm od koalicijske vlade Olafa Scholza traži “obrat” kad je u pitanju migracijska politika.

“Kada govorimo u useljavanju izbjeglica moramo govoriti i o useljavanju onih koji ovamo dolaze zbog siromaštva a osim toga mnogi useljenici u Njemačku dolaze i s iskustvima povezanim s nasiljem i kriminalom u zemljama porijekla“, rekao je Throm.

Gotovo polovina počinitelja stranci

Političari demokršćanske oporbe se pozivaju na podatke iz kriminalističkih statistika za proteklu godinu koji bi službeno trebali biti objavljeni sutra s tim da su se neki podaci već pojavili u njemačkim medijima.

Kako je u nedjelju prenio dnevnik Welt am Sonntag, broj kaznenih djela počinjenih u Njemačkoj 2023. porastao je u usporedbi s 2022. za 5,5 posto, tj. na 5,94 milijuna djela. Kaznena djela povezana s nasiljem su porasla na rekordnih 215 000.

Oporbeni političari posebice ukazuju na činjenicu da su 41 posto svih kaznenih djela počinitelji stranci, tj. osobe bez njemačkog državljanstva unatoč činjenici da ova grupa građana čini 15 posto u ukupnom broju stanovnika.

Bijan Djir-Sarai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke (FDP), koja sa socijaldemokratima i zelenima tvori koalicijsku saveznu vladu, rekao je kako vlada mora pokrenuti raspravu koja se temelji na činjenicama.

On je rekao da ta rasprava mora biti “iskrena” jer bi u protivnom mogli profitirati oni “koji zemlji ne žele ništa dobrog”, aludirajući time na desničarske populiste koji se protive svakom obliku migracija.

Skup podrške desničarskoj stranci AfD

“Nekontrolirano useljavanje”

Potpredsjednik FDP-a Wolfgang Kubicki je ustvrdio kako je statistika kriminaliteta “ekstremno alarmantna, posebice dio koji se odnosi na udio stranaca”.”Ova rasprava pokazuje da moramo ponovno zadobiti kontrolu nad useljavanjem”, rekao je Kubicki.

Predstavnik socijaldemokrata Sebastian Hartmann je objasnio kako “stopa migracije nije prošle godine pratila stopu porasta kriminaliteta među strancima”.

Zeleni su ukazali na to kako stranci koji dolaze u Njemačku nadprosječno često žive u siromaštvu pa se time objašnjava i viša stopa kriminaliteta.

Tema kriminaliteta među strancima je jedna od središnjih predizbornih tema desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) na predstojećim izborima za Europski parlament te parlamente nekoliko njemačkih saveznih pokrajina.

Na istoku Njemačke AfD u ispitivanjima javnog mnijenja uvjerljivo vodi s djelomice preko 30 posto podrške birača. U ispitivanjima javnog mnijenja, građani Njemačke već dulje vrijeme nekontroliranu migraciju navode kao najveći problem u zemlji.

Prošle godine tzv. neregulirana migracija dosegla je rekordne vrijednosti iz godina izbjegličke krize 2015./2016. 2023. je podneseno 350 000 zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj što je 50 posto više nego 2022.

geopolitika.news