Zadnji komentari

Hoće li cijela Hrvatska na jesen biti kruha gladna: ‘Onaj najcrnji scenarij već se događa’

Pin It

Najstariji zagrebački pekar otkriva stoljetni recept za tradicionalni  domaći kruh | 24sata

U nekim dijelovima Hrvatske temperature su danas išle preko 30 stupnjeva. Ovo neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine ne utječe loše samo na zdravlje ljudi, već i na zdravlje biljaka što je u razgovoru za HTV potvrdio Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Faza cvjetanja, faza oplodnje je krenula. Uvijek negdje krajem travnja imamo jedan jači mraz. Prije desetak godina mi smo 26. i 27. travnja imali temperature do minus 9 stupnjeva Celzijusa. Prema tome ovo će biti katastrofalno za višegodišnje nasade. U isto vrijeme ovih dana već pomalo počinjemo, u istočnoj Slavoniji, sjetvu soje i kukuruza.

Divim se kolegama, tehnolozima koji će morati pripremiti sjetveni sloj u ovako izrazito suho tlo”, rekao je istaknuvši da je godina katastrofalno krenula za poljoprivredne usjeve, kao i da će urod biti manji i nekvalitetan.

Sve veći izazovi

“Mi smo radili jedan veliki projekt za Europsku Uniju. Od nas se tražilo da projiciramo što će biti u razdoblju između 2000. i 2099. godine. Mi smo to izvješće Europskoj Uniji predali negdje 2001., 2002. Kad sam gledao te podatke, nisam bio uvjeren da će se to događati, međutim, već sada živimo 20 godina u ovom vremenskom razdoblju gdje smo to projicirali i sav onaj najcrnji scenarij se događa”, rekao je.

Prema njegovim riječima izazovi u budućnosti u poljoprivredi bit će sve veći, a hrana je nešto bez čega ne može: “Najveći problem je što je poljoprivreda tvornica na otvorenom, a sve su veći ekstremi, sve su veće amplitude”.

Govoreći o teškoj situaciji u kojoj su se naši poljoprivrednici, Kisić je rekao da će morati mijenjati načini obrade i načina rokova sjetve, dodavši da im treba pomoći i znanstvena struka: “Ona mora pronaći nove hibride, nova vegetacijska razdoblja. Nešto što je bilo normalni uzgoj 90 dana, morat ćemo ići prema uzgoju od 60 dana. Mi klimatske promjene ne možemo zaustaviti, ali se njima moramo prilagoditi i ublažiti posljedice”, zaključio je Kisić.

dnevno.hr