Zadnji komentari

Uskrsna poslanica

Pin It

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: USKRS – poziv na liturgiju... - Braniteljski  portal

“I uskrsnuo je treći dan, po Svetom pismu.”

HRISTOS VOSKRESE!

Ljubljena u uskrslom Gospodinu djeca Hrvatske pravoslavne crkve,

Pasha je najveći, najsvečaniji blagdan Kristove Crkve, jer nam propovijeda Kristovu pobjedu nad smrću, otkupljenje od grijeha i vječno spasenje.

Danas triumfiraju vjera, nada i ljubav. Ovo je dan svetog veselja i posebne radosti. “Ovo je dan što ga učini Bog, kličimo i radujmo se njemu” (Ps. 117:24). Danas svako stvorenje slavi uskrsnuće – anđeli na nebu, ljude na zemlji i cijela priroda. Danas je proslava dobrote i propast zla i njegovih slugu. Danas je slavlje dobrih duša i srca. Danas nas Gospodin obilno prosvjetljuje radošću svoga uskrsnuća.

Uskrs – Pasha, riječima svetog Ivana Zlatousti je zalog mira, izvor pomirenja, protjerivanje neprijatelja, uništenje smrti, oslobođenje od grijeha i spasenje ljudi. Uskrs je dan života, u kojem ljubav, koja dolazi odozgo, pobjeđuje sile zla i poništava pakao.

Kroz uskrsnuće Krist je pobijedio pakao i on nikad ne će prevladati nad Božjom Crkvom, bez obzira na sredstva koja đavao koristi. Neka Pobjeditelj pakla nadvlada naše grijehe, podari nam mir, istinu i pravednost te ukloni iz Crkve svaki raskol, herezu, shizma i lažni nauk koji udaljava vjernike od čiste radosti uskrsnuća i vazmene istine, koja samo prosvjetljuje svu tamu našeg života i pokazuje nam put do ogromnog prostranstva Božjeg raja. Neka nitko ne traži istinu u nepravednosti, jer nam Sveto pismo kaže: “Zašto tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje! Uskrsnuo je.” (Luka 24:5-6).

Kristovo uskrsnuće izvor je utješne nebeske i vječne nade, koja proizlazi iz vjere u patnju, smrti na križu i slavnog Spasiteljevog uskrsnuća. “Krist, uskrišen od mrtvih, više ne umire; smrt više nema moć nad Njim.” (Rim 6:9).

Ljubljeni,

danas mnoge rane čovječanstva: ratovi, terorizam, glad, bijeda, katastrofe, lijevo-liberalne ateističke ideje koje nam svjetski vođe pokušavaju nametnuti stavljaju našu vjeru na kušnju, ali patnja i smrt Isusa Krista i njegovo slavno uskrsnuće čine našu vjeru snažnom i nepobjedivom.

Svojim uskrsnućem Bog ne uklanja patnje, već ih nadvladava svojom uskrsnom milošću. Vjerujte! Jer sveti apostol Pavao kaže: “Bog koji je uskrsio Gospodina i nas će uskrsiti svojom snagom” (1. Коr. 6:14). Zato zahvaljujemo Bogu, koji nam daje pobjedu po našem Gospodinu Isusu Kristu, i ustrajno vjerujmo, jer zbog naše grješnosti živimo u civilizaciji zamjene vrijednosti, grubog materijalizma, nedostatka duhovnosti i očaja. Vjera u uskrsnuće je vjera u pobjedu nad grijehom, to je “živa ideja onoga čemu se nadamo i uvjerenje u onoga što se ne vidi” (Hebr. 11:1). Vjera nas oslobađa smrti, a ta sloboda ne uništava, već gradi. To je moć vjere. Naša vjera mora biti jača kako nas neki ne bi zaveli nudeći nam druge svjetonazore.

Uskrsli Spasitelj je među nama kao Božja riječ. On nam neprestano govori sa stranica Svetog Evanđelja i sa svih crkvenih propovjedaonica, On je sveta Pričest, koja daje snagu i život našim dušama koje teže savršenstvu zelenih prostranstava Carstva nebeskog. “Bog koji reče: Neka iz tame svjetlost zasine!, on zasvijetli u srcima našim da nam spoznanje slave Božje zasvijetli na licu Kristovu.” (2. Kor. 4:6 )

Na današnji svijetli dan uskrsnuća, Sveta Crkva poziva svoju vjernu djecu da zaborave životne teškoće i podignu oči s nadom Uskrslom od mrtvima Gospodin Isus Hristos, da Ga hvale i zatraže od nam da dostojanstveno i pouzdano prođemo naš zemaljski put za baštinu vječnog života.

Očinski s vazmenom radošću pozdravljamo svu djecu Hrvatske pravoslavne crkve i čitav pobožni hrvatski narod sa željom da uskrslo svjetlo zasja vašim dušama i srcima.

Milost, milosrđe i mir od uskrslog Gospodina Isusa Krista!

SRETNO KRISTOVO USKRSNUĆE!

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR