Zadnji komentari

Podrška Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara donošenju rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pin It

NAŠI BRANITELJI U SREBRENICI NIKAKO NE MOGU SAKRITI SUZE! Temperature preko  40, a oni trče ultramaraton Vukovar - Srebrenica... - Zagreb.info

Veliki hrvatski renesansni  svećenik, književnik i intelektualac Marin Držić je napisao: „RAT JE POGUBA LJUDSKE NARAVI.“ Kada se izgubi ljudski dio, onda ga zamijeni životinjski, divlji, zločinački...  Svijetla povijest ispisana je krvlju ratovanja. Stvaranje UN-a i Ujedinjene Europe sa ciljem “nikada više rata“  samo je djelomično uspješna. Nedovoljno!

Međunarodno pravo kao najveći, najzloćudniji, najmasovniji zločin opisuje GENOCID, plansko uništavanje cijele skupine: naroda, vjere, rase... koji nije lako dokazati  - ali ne i nemoguće. Protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) podignute su dvije tužbe za genocid Međunarodnom sudu pravde UN-a  koji sudi državama, a podnijele su država Hrvatska i država Bosna i Hercegovina.

Odlukom Suda dosuđen je za Bosnu i Hercegovinu genocid u Srebrenici,

a u presudi od 3. veljače 2015. u slučaju Hrvatska protiv Srbije, Sud je potvrdio da su ”JNA i srpske snage počinile veliki broj ubojstava na većem broju lokacija u Hrvatskoj u Vukovaru i okolnim mjestima uključujući događaje na Ovčari i u Veleprometu, Bogdanovcima,Lovasu, Dalju,  Joševici, Hrvatskoj Dubici i okolnim mjestima, Lipovači, Saborskom, Škabrnji i Nadinu, Dubrovniku, (praktično na cijelom okupiranom području RH – istočna i zapadna Slavonija, Banovina, Kordun, Lika i Dalmacija), te da su ta ubojstva počinjena sustavno nad pripadnicima ‘zaštićene grupe’ i da je postojanje djela genocida (actusreus) iz čl. 2(a) Konvencije utvrđeno (pa čak i postojanje mensrea genocida u nekim područjima...) na štetu Hrvata.

Pozdravljajući odluku Ujedinjenih naroda da proglase Rezoluciju o genocidu u Srebrenici želimo naglasiti kako su žrtve i oni koji su preživjeli nesretni ljudi,  patnja se ne može ublažiti no kad se pokaže sućut i razumijevanje onda  svim ljudima na svijetu kojima je do pravde to ipak nešto znači.

Zato u ime Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, udruge koja okuplja preživjele sudionike obrane Vukovara od srpsko-četničke agresije na Hrvatsku 1991. godine, braniteljica i branitelja-ratnika koji su preživjeli  zarobljavanje, mučenja u srpskim koncentracijskim logorima i bili svjedoci masovnim egzekucijama, želimo vam potvrditi da smo posebno zahvalni na razumijevanju Ujedinjenih naroda – jedine svjetske organizacije čovječanstva za priznanje žrtvama te očekujemo i priznanje UN-a i žrtvama genocidau Vukovaru, Škabrnji, Dalju i svim hrvatskim mjestima u kojima je srpskavojska počinila genocid.

Podsjećamo na važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida. Također ističemo važnost informiranja ali i dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni te nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara