Zadnji komentari

Potpomognuto samoubojstvo potiču lobističke skupine želeći se riješiti ljudskog ‘tereta’

Pin It

Nizozemska legalizira eutanaziju i za one koji nisu smrtno bolesni - tportal

Zakonske inicijative koje potiču potpomognuto samoubojstvo oslanjaju se na djelovanje lobističkih skupina koje se na taj način žele riješiti osoba koje su na teret društvu, tvrde škotski znanstvenici.

Katolički biskupi u Škotskoj u najnovijem pastirskom pismu vjernicima zauzeli su se za nastavak zabrane potpomognutog samoubojstva, objvio je Kathpress, a prenosi IKA.

Biskupi pozivaju vjernike da odbace zakonski prijedlog nedavno podnesen u parlamentu, kojim bi se ozakonila pomoć pri samoubojstvu.

Potpomognuto samoubojstvo dovodi društvo u ‘opasnu spiralu’

Pomoć pri samoubojstvu stavlja društvo u “opasnu spiralu” i ugrožava njegove najranjivije članove. Među njima su stariji i invalidne osobe kao i osobe s psihičkim problemima, upozoravaju biskupi. Pastirsko pismo bit će pročitano u svim župama u Škotskoj.

Zastupnik liberalnih demokrata u škotskom parlamentu Liam McArthur predložio je krajem ožujka zakon prema kojemu bi neizlječivi bolesnici dobili mogućnost potpomognutog samoubojstva. Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, Škotska bi postala prvi dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojemu je ta praksa dopuštena.

Biskupi su zakonski prijedlog opisali kao “opasan” i zatražili od zastupnika da svoju energiju usmjere na poboljšanje palijativne skrbi, koju su ocijenili “nedovoljno financiranom i ograničenom”.

Osobe koje se odlučuju za samoubojstvo imaju osjećaj da su teret za zajednicu

U pastirskom se pismu skreće pozornost na prilike u zemljama u kojima je potpomognuto samoubojstvo ozakonjeno. U američkoj saveznoj državi Oregonu, primjerice, “oko polovice osoba koje se odluče za potpomognuto samoubojstvo, to čine jer imaju osjećaj da su teret za obitelj, zajednicu i zdravstveni sustav”, pišu škotski biskupi.

“Ako osobe kojima je potrebna zaštita, uključujući starije i invalidne, izraze sumnju da su teret”, nastavljaju biskupi, “onda prikladan odgovor nije sugerirati im da su dužni umrijeti. Štoviše, potrebno se obvezati ispuniti njihove potrebe i pružiti im njegu i suosjećanje koji su im potrebni kako bi živjeli”.

Subjektivna obrada anketa

Kathpress navodi tekst mrežnog portala Crux, koji je citirao članak Davida Alberta Jonesa, ravnatelja katoličkog bioetičkog instituta “Anscombe Bioethics Centre”. Tekst je objavljen u časopisu “Journal of Medical Ethics Forum”. Jones piše kako je u anketama koje je naručila lobistička skupina za potpomognuto samoubojstvo “Dostojanstvo pri umiranju” (Dignity in Dying), udio ispitanika u Škotskoj koji snažno podupiru “potpomognuto umiranje” s 55 posto u 2019. pao na 45 posto u 2023. i 40 posto u 2024. godini.

Činjenica da ankete instituta YouGov pokazuju veću potporu potpomognutom samoubojstvu počiva na tome da su ispitanici često nesigurni glede značenja riječi u njima, upozorava Jones biskupi.

“Postoje naznake da su mnogi ljudi nesigurni kad je riječ o tome što znači pomoć pri umiranju”, naglašava Jones.

Posebni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb donjeg doma britanskog parlamenta krajem veljače preporučio je nakon 14-mjesečne rasprave ostanak na snazi zabrane potpomognutog samoubojstva u Velikoj Britaniji.

Izvješće kao podloga za buduće parlamentarne rasprave

Preporuka se temelji na opsežnom izvješću o palijativnoj skrbi u Ujedinjenom Kraljevstvu i iskustvima u zemljama u kojima je potpomognuto samoubojstvo dopušteno.

Izvješće se oslanja na spoznaje iz širokog spektra interesnih skupina i trebalo bi poslužiti kao podloga za buduće parlamentarne rasprave. U njemu se spominju sumnje skupina za prava invalidnih osoba. Upozorava se da potpomognuto samoubojstvo “pojačava štetnu predodžbu da život invalidnih osoba nije vrijedan”. U izvješću se skreće pozornost i na financijske brige koje mogu dovesti do toga da osobe žele ranije okončati život. Uzroci mogu biti i socijalne prirode, kao primjerice usamljenost.

Istraživanje dolazi do zaključka da u zemljama koje su legalizirale potpomognuto samoubojstvo postoje znatni problemi u zakonodavstvu. Primjerice, zabrinjava nedostatak transparentnosti procesa povezanih s potpomognutim samoubojstvom. Osim toga, krajnje je teško ocijeniti i osigurati slobodnu volju osobe koja traži pomoć pri samoubojstvu, zaključuje se u izvješću.

narod.hr