Zadnji komentari

Vježbe NATO-a na istoku Europe dokaz ‘ozbiljnih priprema za potencijalni sukob’ s Rusijom

Pin It

Moskva uvjerena da NATO priprema rat protiv Rusije: Sve zbog  'Nepokolebljivih branitelja'

Četveromjesečne vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica, nazvane ‘Nepokolebljivi branitelj’ (Steadfast Defender 2024), dokaz su da se taj savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom, izjavila je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Glasnogovornica je odbacila ovotjedne optužbe NATO-a da Rusija vodi hibridni rat protiv njegovih članica, tvrdeći da je riječ o dezinformacijama čiji je cilj preusmjeravanje pozornosti s aktivnosti saveza. Kazala je da je NATO taj koji vodi hibridni rat protiv Rusije podržavajući Ukrajinu naoružanjem, obavještajno i financijski.

“Trenutno se najveća vježba NATO-a od hladnog rata, Nepokolebljivi branitelj, održava u blizini ruskih granica. Prema njihovom scenariju, akcije koalicije protiv Rusije uvježbaju se korištenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno naoružanje”, nastavila je Zaharova. “Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za ‘potencijalni sukob’ s nama”, rekla je Zaharova.

NATO je najavio početak vježbi u siječnju i objavio da će u njima sudjelovati 90 tisuća vojnika, koji će vježbati na scenariju pomoći američkih snaga europskima u državama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako se sukob rasplamsa. Vježbe će trajati kroz svibanj, piše agencija Reuters.

EU osuđuje ruske kibernetičke napade protiv Njemačke i Češke

Europska unija i njezine članice zajedno s međunarodnim partnerima snažno su u petak osudili zlonamjernu kibernetičku kampanju protiv Njemačke i Češke, koju provodi skupina APT28 pod kontrolom Rusije.

“Zlonamjerna kibernetičke kampanja pokazuje stalni obrazac neodgovornog ponašanja Rusije u kibernetičkom prostoru, ciljajući na demokratske institucije, vladine subjekte i pružatelje kritične infrastrukture diljem Europske unije i izvan nje”, navodi se u izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koju je dao u ime svih 27 država članica, prenosi Hina.

Njemačka je u utorak objavila svoju procjenu o kompromitaciji različitih računa elektronske pošte vodstva njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) od strane APT28 (Advanced Persistent Threat Actor28). Istodobno je i Češka objavila da su i njezine institucije bile mete ove kibernetičke kampanje, a prije toga takve aktivnosti bile su usmjerene protiv institucija i vladinih agencija u nekoliko država članica, među njima Poljskoj, Litvi, Slovačkoj, Švedskoj.

Izborna godina

“Takvo ponašanje u suprotnosti je s normama UN-a o odgovornom ponašanju države u kibernetičkom prostoru, poput ometanja korištenja i rada kritične infrastrukture. Zanemarujući međunarodnu sigurnost i stabilnost, Rusija je opetovano koristila APT28 za provođenje zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti protiv Europske unije i njezinih država članica i međunarodnih partnera, ponajprije Ukrajine”, dodaje se u Borrellovoj izjavi.

Borrell ističe da EU neće tolerirati takvo zlonamjerno ponašanje, posebice aktivnosti koji ciljaju na kritičnu infrastrukturu, slabe socijalnu koheziju i utječu na demokratske procese, imajući na umu izbore koji se ove godine održavaju u Europskoj uniji i još 60-tak zemalja u svijetu. “EU je odlučan iskoristiti cijeli spektar mjera za sprječavanje, odvraćanje i odgovor na zlonamjerno ponašanje Rusije u kibernetičkom prostoru”, ističe Borrell.

geopolitika.news