Zadnji komentari

Desnica je najveći dobitnik ovih izbora

Pin It

Dr. Tomislav Sunić: Da je Trump pobijedio prije pola godine, Hasanbegović  bi ostao ministar, ne bi ga se bojali ostaviti!

Superizborna 2024. godina ulazi u svoju najaktivniju, usudimo se reći i najvažniju fazu. Izabrani su europarlamentarci za novi saziv EU parlamenta, a upravo će oni dati smjernice prema rezultatima parlamentarnih izbora u Britaniji i finalno predsjedničkim izborima u SAD-u.

Nakon prebrojavanja listića preko cijele EU, odnosno njenih 27 članica, rezultati su jasni. Desnica je najveći dobitnik ovih izbora, dok je grupacija zelenih zajedno s liberalima podbacila i zabilježila akutni pad broja zastupnika.

U Francuskoj je slavio FNA Marine Le Pen, u Italiji je listu stranke Fratelli di Italia predvodila premijerka Giorgia Meloni i također slavila, a dobre rezultate desnica je zabilježila diljem kontineta, uz izuzetak Hrvatske koja je u principu preslikala rezultate nedavnih parlamentarnih izbora.

Očekivani i sverastući trend popularizacije desnih političkih opcija nanao nas je da kontaktiramo političkog publicista Tomislava Sunića kako bi dobili kontekst mogućih posljedica takvih rezultata. Prema njegovom mišljenju,  kada se sagledaju konačni rezultati, važne su dvije stvari.

Rast desnice je reakcija na nekopetentne politike Unije

"Rast desnice je svakako proces koji već dugo traje. Važno je istaknuti dvije stvari. U Francuskoj imamo iznimno desnu, usudim se čak i reći ekstremno desnu opciju FNA gospođe Le Pen, a tu je i AFD u Njemačkoj.  No, njihovi glasači ne glasaju iz nekih teoloških ili ideoloških poriva, već je to reakcija na nekoherentnu politiku EU, poglavito po pitanju imigracijskih tokova", započeo je Sunić.

U nastavku se dotaknuo i Emmanuela Macrona koji je odmah nakon poraza kao predsjednik raspustio parlament i sazvao nove izbore. Oni su na rasporedu već krajem mjeseca. "To je jako znakovito. Ali ponavljam, to je proces koji jako dugo već traje. Svima koji su skrenuli udesno je zajedničko to da krtiziraju politiku Unije vezanu za migrante koji dolaze van Europe.

To je pomalo i ksenofobno, ali to je naposljetku jedan vrijednosni sud u koji nebi ulazio". Isto tako, valja istaknuti da je za Sunića ovakav epilog iznimno važan jer bi se odnos EK naspram Rusije mogao itekako promijeniti. 

Desničarske veze s režimom Vladimira Putina

"I AFD i FNA imaju konekcije i veze s predsjednikom Putinom. Pogotovo gospođa Le Pen. No ono što je važno je uvidjeti kako je EU imala pomalo vazalsku politiku prema SAD-u, što oni kažu, Unija mora provesti. I tu se očekuje jedan blagi odmak. Vidjet ćemo", zaključio je naš sugovornik.

U nastavku smo potražili pojašnjenje što će se dogoditi s Ukrajinom, ali smo navedeni na temu Izraela. Kako nam je pojasnio profesor Sunić, francuska desnica bi mogla napraviti mali zaokret i iskoristiti radikalne poteze lijevih opcija koje su u potpunosti prigrlile palestinski narativ sukoba i tako si zatvorili mogućnosti suradnje s mnogobrojnim židovima u Francuskoj.

"Ironično NFA zajedno sa AFD-om se želi približiti izraelskim utjecajima. U Francuskoj živi 700 tisuća židova, najveća populacija u Europi. Oni to žele iskoristiti, a usput još malo isprati i stigmu antisemitizma koji vuku sa sobom. Žele im se malo dodvoriti, otupiti tu svoju oštricu. Najvjerojatnije ćemo u idućih nekoliko dana vidjeti politički korektan stav desnice, sumnjam da će nastaviti sa dosadašnjim porukama".

Hrvatska nije 'zajahala' val s desna

U nastavku razgovora smo otvorili još nekoliko tema, a sugovornik je kroz pitanja i odgovore otkrio neke manje poznate zanimljivosti. Na izborima za EU parlament je odlično prošla stranka Vlaams Belang iz Flandrije, uzeli su najveći broj glasova u Belgiji.

"Oni su tijekom Domovinskog rata pomagali Hrvatskoj, što tehnički što na terenu pri nabavi oružja. Uzeli su tri mandata u Belgiji", otkrio nam je Sunić.  Isto tako, ocijenio je kako je geopolitički nemoguće zamisliti da se Belgija raspadne jer bi to značilo da će se i sama Unija raspasti. "Zamršene su to stvari, Vlaams Belang je dio tzv. sanitarnog kordona",  zaključio je naš sugovornik.

Za sami kraj razgovora smo ostavili komentar na rezultate u Hrvatskoj. Mi smo raspodjelili 12 mandata na taj način da je pola otišlo HDZ-u, četiri SDP-u, i finalno po jedan DP-u i Možemo. Upitali smo našeg sugovornika kako to da Hrvatska nije "zajahala" taj desni val koji je sad itekako vidljiv preko pola kontinenta.

'Oni su karikatura'

"Bit ću potpuno iskren. Možda se ovo nekome ne dopadne. Moramo spomenuti izlaznost. Ne treba biti politički mislioc da se netko pita koliko Hrvatska ima legitimiteta (ne legaliteta) u EU ako nam je izlaznost na izborima bila tek malo veća od 20 posto. Čovjek se s pravom pita 'tko su ti svi silni apstinenti?'.

Treba se pitati koliko uopće taj liberalni sustav koji smo mi tako servilno primili uopće ima legitimiteta. I naše glavešine i političari se trebaju to pitati. Glede desnice, citirajte me slobodno, u Hrvatsko je desnica karikatura", oštro je otvorio Sunić i pritom pojasnio zašto to misli.

"Nije situacija puno bolja ni vani, ali u Hrvatskoj je desnica karikatura jer ima klanski stav prema Europi. Plus te tradicionalne desničarske taštine, imam ja simpatije prema nekim desnim opcijama, ali meni smeta što nisi napravili veliki savez.  A tu je i novac, on radi svoje, ljudi su postali hlapljivi, ja neke poznajem iz svojih američkih dana. Neki imaju mesijansku crtu da će tu nešto promijeniti", zaključio je. 

direktno.hr