Zadnji komentari

Nije se mogla suzdržati: Evo kako je Meloni reagirala nakon što joj je Macron poljubio ruku

Pin It

Nesuglasice između Meloni i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nisu novost, a sve je eskaliralo kad je Italija zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovotjednog samita skupine G7 čemu se Francuska usprotivila. 

Države članice skupine G7 sastale su se u Švicarskoj. Puno je tu bilo razgovora o sadašnjosti i budućnosti svijeta no ono što je izazvalo najveći interes javnosti bilo je ponašanje talijanske premijerke Giorgie Meloni. 

Nesuglasice između Meloni i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nisu novost, a sve je eskaliralo kad je Italija zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovotjednog samita skupine G7 čemu se Francuska usprotivila. 

Francuski predsjednik Macron je kasnije jasno rekao što misli o svemu tome te izjavio da je "žalosno što riječ 'abortus' nedostaje u konačnoj deklaraciji G7."

Da situacija između dvoje političara nije baš bajna svjedoči i snimka njihova rukovanja koja je ubrzo postala hit na društvenim mrežama. Na snimci se može vidjeti kako je Francuz prišao Meloni, rukovao se te joj poljubio ruku na što se ona samo kiselo osmjehnula te kasnije, nakon što je Macron otišao dalje, prevrnula očima. 

Pozvala na promjenu 

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici "uzeti u obzir poruku" koju su europski građani poslali na izborima, obilježene rastom krajnje desnice.

Meloni, koja je iz ovih izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije, nada se da "Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana".

"Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima", rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji (jug) pod talijanskim predsjedanjem.

Sastanak u ponedjeljak

Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, Europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija. "Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana", inzistirala je.

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o "čelnim poslovima", čelnicima glavnih institucija EU, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije.

"Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene", potvrdila je, podsjećajući da "prijedlog" za predsjedavajućeg Komisije "ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca".

Ključna za odabir von der Leyen

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u EU, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters.

Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači u EU.

direktno.hr