Zadnji komentari

Razmatra li ECR, predvođen Meloni, koaliciju s EPP-om?

Pin It

ECR

Skupina europskih konzervativaca i reformista (ECR), predvođena talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, na putu je da postane treća najveća skupina u Europskom parlamentu. Jedan od potpredsjednika ECR-a Nicola Procaccini također je istaknuo namjere skupine da bude dio “nove većine desnog centra” u parlamentu.

Što znači da predloženo spajanje sa skupinom ID (Identitet i demokracija) koju predvodi Marine Le Pen ne dolazi u obzir, zajedno s bilo kakvom bliskom suradnjom između dviju suverenističkih skupina u sljedećih pet godina.

ECR je novim uspjehom na EU izborima brojčano nadmašio skupinu Macronovih liberala Renew koja ima 79 mjesta. Nakon što su završili sa 73 zastupnička mjesta na izborima za EP prošlog vikenda, nacionalni konzervativci do danas su se proširili na 77 primanjem novih stranaka članica, navodi se u priopćenju skupine.

Ili EPP ili ID

“To je crvena linija”, rekao je Procaccini o spajanju dviju grupa. “Ljubomorni smo na politički identitet (ECR-a), koji ima tradiciju, povijest i projekt koji nadilazi Europsku uniju i povezan je s britanskim torijevcima, američkim republikancima, izraelskim Likudom.”

ECR je pozdravio četiri nova nacionalna izaslanstva s po jednim zastupnikom u Europskom parlamentu: iz manjeg koalicijskog partnera hrvatske vlade, desnog populističkog Domovinskog pokreta (DP); Nacionalni narodni front (ELAM) koji se zalaže za ujedinjenje Cipra; zeleno-konzervativna Latvijska ujedinjena lista (AS); i katoličko-konzervativna Stranka alternativne demokratske reforme (ADR) iz Luksemburga.

S četiri nova zastupnika u Europskom parlamentu iz ovih stranaka, ECR sada službeno ima 77 mjesta, samo dva iza liberalne grupe Renew Emmanuela Macrona, trenutno na trećem mjestu. Međutim, u priopćenju se napominje da ECR očekuje dodavanje novih izaslanstava u daljnjim krugovima prijema, a konačni sastav skupine podložan je promjenama do 26. lipnja, dana kada će biti izabran njezin Biro.

Nova koalicija: EPP, Renew i… ECR

Procaccini (član Melonijine stranke Fratelli d’Italia) pozdravio je nove članove u nedavnom intervjuu i pohvalio novi politički smjer bloka, ”zagovarajući srednji put koji teži boljem balansiranju nadležnosti između Bruxellesa i nacionalnih prijestolnica”.

”Srednji put” o kojem govori ECR savršeno naglašava novootkrivenu strategiju Giorgie Meloni usmjeravanja ECR-a prema suradnji s Europskom pučkom strankom (EPP) Ursule von der Leyen. Što isključuje suradnju sa skupinom Identitet i demokracija (ID) Marine Le Pen, dosadašnjim ECR – ovim saveznikom u Bruxellesu.

Procaccini je to također potvrdio kao glavni krajnji cilj ECR-a, a to je: biti važan dio nove većine desnog centra u sljedećem Europskom parlamentu. Na taj način čineći EU uspješnim mjestom za građane, a ne utočištem za aktiviste i birokrate.

Pomak udesno, ali i kompromis pomakom ulijevo

Dok zamjena sadašnjeg lijevog centra s “većinskim desnim centrom” dobro zvuči na papiru, ono što je Procaccini propustio reći jest da bi jedina održiva kombinacija koalicijskih partnera pod tim imenom bila centristički EPP i liberalni Renew, dvije od tri skupine koje čine trenutnu “Ursulinu koaliciju”. Trojac sada ima 345 mjesta između sebe, samo 16 manje nego što je potrebno za većinu, što nije lako niti nemoguće postići.

To znači da bi se vodeća koalicija u Parlamentu mogla promijeniti zamjenom svoje socijaldemokratske frakcije (S&D) ECR-om. Pomak udesno, da, ali onaj koji nužno zahtijeva da ECR također napravi kompromis pomakom ulijevo.

Prvi znak da je ECR spreman na kompromis već je dao Procaccini, koji je potvrdio da je ECR spreman podržati sadašnjeg predsjednika parlamenta EPP-a Roberta Metsolu, u zamjenu za drugo mjesto potpredsjednice EP-a u Birou Parlamenta.

Reizbor von der Leyen i problemi s proruskim strujama

S druge strane, Procaccini je odbio dati izravan odgovor na pitanje hoće li ECR također podržati ponovni izbor von der Leyen za predsjednicu Komisije. Iako će to očito biti cijena kako bi se osigurala većina desnog centra u slučaju da von der Leyen bude imenovana od Vijeća.

ECR treba biti oprezan oko toga što još želi primiti da popuni preostala mjesta, jer su neka izaslanstva tabu za njegove nove saveznike u EPP-u kao i neki članovi ID grupe.

Iako se Orbanov Fidesz još nije formalno prijavio, 11 mandata ove mađarske stranke bila bi velika pomoć u ostvarenju cilja ECR-a. Međutim, EPP i von der Leyen jasno su dali do znanja da suradnju sa strankom premijera Viktora Orbána smatraju crvenom linijom – kao što je slučaj s rumunjskom nacionalističkom strankom AUR. AUR želi donijeti svojih šest mjesta ECR-u, ali njegova eksplicitna antiukrajinska retorika čini pregovore problematičnim, prenosi European Conservative.

narod.hr