Zadnji komentari

Desničarska skupina ECR postaje treća najveća snaga u Europskom parlamentu

Pin It

Nedavni neuspjeh, pa i svađe oko reizbora Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Europske komisije jasan su pokazatelj ne samo nesloga unutar dugogodišnjeg vladajućeg bloka pučani-socijalisti-demokrati, već  i jačanja netradicionalne desnice koju se često politički i medijski netočno prikazuje kao radikalnu, ekstremnu i slično iako to nije nužno tako.

Često je samo posljedica odustajanja tradicionalne vladajuće desnice (tzv. desnog centra okrupnjenog unutar obitelji europskih pučana) od prijašnjih tradicionalnih konzervativnih politika i svjetonazora zbog čega se nove desne stranke, koje se toga u svojim programskim načelima i dalje pridržavaju, onda nazivaju ekstremnima.

Kako god bilo, nakon početkom mjeseca održanih izbora za europski parlament bilo je uočljivo kako je Europa skrenula udesno, iako možda i ne u tolikoj mjeri kako se predviđalo prema prethodnim anketama.

Da je tomu tako svjedoči i slijedeći tekst europskog segmenta medija POLITICO od 20. lipnja, koji govori o desničarske skupine ECR i njihovom pozicioniranju kao treće snage unutar novog Europskog parlamenta – EP.

Melonini Europski konzervativci i reformisti (ECR) preskočili Macronov Renew

Frakcija Europskog parlamenta koja sadrži europarlamentarce talijanske premijerke Giorgie Meloni objavila je 11 novih članova, gurajući skupinu ispred one kojom dominiraju europarlamentarci francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Europski konzervativci i reformisti (ECR), uglavnom sastavljeni od euroskeptičnih desničarskih stranaka, sada imaju 83 člana u parlamentu od 720 mjesta, stoji u priopćenju za javnost. Renew, koji je dio trenutačne vladajuće koalicije s Europskom pučkom strankom desnog centra (EPP) i socijalistima, sada ima 80. Međutim, Renew je u pregovorima s petero zastupnika u Europskom parlamentu iz Volta i mogao bi objaviti nove članove već u četvrtak jutro.

ECR sebe opisuje kao “konstruktivnu snagu desnog centra” i uključuje političare s demokratske desnice, poput Građanske demokratske stranke češkog premijera Petra Fiale, do krajnje desne strane spektra politike EU-a, poput stranke Vox u Španjolskoj. Njegovi novi članovi uključuju petero iz rumunjske desničarske stranke AUR i Marion Maréchal, nećakinju Marine Le Pen, koja se odvojila od stranke Reconquest francuskog vatrenog Érica Zemmoura s nekoliko drugih novih zastupnika u Europskom parlamentu.

Oni na lijevoj strani političkog spektra sa strepnjom će promatrati povećanje veličine ECR-a. Mjesecima su socijalisti, Zeleni i liberali upozoravali EPP da formalno ne surađuje s ECR-om kada je riječ o pronalaženju koalicije u novom parlamentu. Ali veličina njihove skupine učinit će ih primamljivom perspektivom za EPP na ključnim izborima.

ECR je posljednji put bio treća najveća skupina u parlamentu nakon izbora za EU 2014. kada su joj britanski konzervativci povećali redove.

Anabela Jelenčić/geopolitika.news