Zadnji komentari

Z. Milanović: ‘U NATO-u nema demokracije. Ovaj rat nitko ne može dobiti bez nuklearne eskalacije.’

Pin It

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović jučer je dao intervju za Hrvatsku Radio Televiziju, a iz opširnog razgovora izdvojili smo njegov odgovor na novinarovo pitanje o čemu će govoriti na summitu NATO saveza u Washingtonu, te za komentar o tome što će (Jens) Stoltenbergova najava izmjene modela isporuke pomoći Ukrajini značiti za Hrvatsku?

Evo što je konkretno odgovorio hrvatski predsjednik, koji obično „nema dlake na jeziku“ pa je tako bilo i ovaj put:

„Za Hrvatsku ništa. To ne najavljuje Stoltenberg niti odlučuje o tome, niti inače glavni tajnik NATO-a o ičemu odlučuje. U biti rade ono što im Pentagon kaže, a Pentagon i Amerikanci su naš izbor. Oni su naši protektori, zaštitnici. Nema tu nikakve zajedničke demokracije. Mi jesmo demokracija, po meni u nekim stvarima bolji od Amerike, u nekim stvarima sto puta gori. Korumpiraniji. Ali tako je odlučio Pentagon. Američki izbori za predsjednika su u studenome. Sve se radi u tom kontekstu, s ciljem da se pomogne aktualnom predsjedniku, što svi rade u sličnim i usporedivim situacijama i to je tako.

I u biti ono što je do sada rađeno, u čemu su sudjelovale mnoge države članice, sad se to centralizira i sad to radi NATO. NATO direktno, logistički, špediterski organizira isporuke za rat u Ukrajini. Ja sam protiv toga. Za humanitarnu pomoć sam uvijek bio i bit ću.”

Ovako se rat ne može dobiti

Hrvatski predsjednik dalje je nastavio kazavši slijedeće:

“Nakon dvije i pol godine postaje potpuno jasno da je točno ono što sam govorio, da se taj rat na ovakav način ne može dobiti, da se ne može nikako dobiti bez nuklearne eskalacije. A pitanje je gdje je tu Hrvatska? Nigdje, zato što Hrvatska vojska nije nigdje. Jer nije bila ni do sada, a nije bila ni u postupku obuke ukrajinskih vojnika, što je Sabor odbio. Sabor nije usvojio tu obuku, a hrvatska javnost je bila masovno protiv toga.

Hrvatski vojnici u tome nisu sudjelovali do sada, a hoće li Vlada davati humanitarnu pomoć, ja ih potičem u tome. Hoće li slati hrvatsko oružje ili isplatiti 70 milijuna eura, koliko se od Hrvatske traži u tom programu, to je sada njihova odluka. Hrvatskoj vojsci nedostaje svega, uniformi, čizama… Novac se troši na neke stvari koje su vidljive, ali nama nedostaje 4000 vojnika u ustroju.”

geopolitika.news