Zadnji komentari

Sud Europske unije zabranjuje Mađarskoj ograničavanje financiranja nevladinih organizacija iz inozemstva

Pin It

Image result for fuck eu

Ograničenja koja je Mađarska uvela glede financiranja nevladinih organizacija iz inozemstva nisu u skladu s pravom Europske unije, navodi se u mišljenju Suda Europske unije.

Naime, Mađarska je 2017. godine usvojila zakon kojim se nevladine organizacije prisiljavaju da inozemno financiranje u visini od 7,2 milijuna forinti (24.090 USD) godišnje prijavljuju pred sudovima te svojim internetskim i tiskanim publikacijama. Nevladine organizacije također moraju otkriti strane sponzore koji im daju više od 500.000 forinti (1.670 eura) godišnje, prenosi Breitbart.

Zakon je donesen u svrhu povećanja transparentnosti među građanskim skupinama i pojačanja napora protiv pranja novca, ali neobavezujuće mišljenje koje je izdao generalni odvjetnik Campos Sánchez-Bordona utvrdilo je da su pravila nerazmjerna i neopravdana, te da neopravdano ograničavaju slobodno kretanje kapitala.

Iako je mišljenje generalno odvjetnika neobvezujuće, sud uglavnom postupa u skladu s njegovom prosudbom.

Mađarska je inače tijekom donošenja tog skupa zakona istaknula da će zakoni služiti provjeri Soroseve mreže – nevladinih organizacija koje dobivaju barem dio svog resursa iz zaklade Otvoreno društvo na čijem je čelu američki milijarder mađarskog podrijetla i samoprozvani filantrop George Soros.

Izvor: narod.hr/Breitbart