Zadnji komentari

Zelenskij umislio da je vođa svijeta?

Pin It

Zelensky signs decree refusing any negotiations with Putin

Zelenskij: Ponašanje Mađarske je neprimjereno; mađarski ministar: Srećom, on o tome ne odlučuje

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó odgovorio je na intervju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojem je Zelenskij iznio oštre kritike na račun mađarske vlade i ustvrdio da je ponašanje Mađarske kao članice NATO-a neprimjereno.

”Srećom, on o tome ne odlučuje. Mađarski narod je već platio izuzetno visoku cijenu za ovaj rat.

Mnogi Mađari – pripadnici zakarpatske mađarske zajednice – već su poginuli u ovom ratu.

Ako ova izjava znači: „S poštovanjem zahvaljujem Mađarima što su primili i zbrinuli više od milijun izbjeglica iz Ukrajine i s poštovanjem im zahvaljujem što kontinuirano šalju pomoć!“, onda „Nema na čemu i možete računati na nas“ i u budućnosti.”, napisao je ministar na Facebooku.

Zelenskij: Mađarska mora odlučiti

Ukrajinski je predsjednik u subotu navečer dao gotovo jednoipolsatni intervju danskim, švedskim, finskim i norveškim novinarima u kojem su mu postavljali pitanja i o Mađarskoj.

Prema Ukrajinskoj pravdi, Zelenski je govorio o činjenici da je mađarska vlada nedavno dala do znanja da  ne podržava niti smatra relevantnim pitanje pristupanja Ukrajine NATO-u.

“Kako se može riješiti ovaj spor s Budimpeštom? Ovisi samo o tome što Budimpešta želi. Međutim, čini mi se da je mađarska politička elita zbunjena”, rekao je Zelenskij novinarima, a zatim objasnio: Ova situacija je vrlo čudna. Je li moguće zamisliti da zemlja članica NATO-a pomaže Rusiji, a djeluje protiv NATO-a?

Ukrajinski predsjednik tada je podsjetio da se Mađarska od početka rata više puta nije pridružila inicijativama NATO-a i to predstavlja opasnost.

Nastavio je: “Mislim da se ponašaju neprimjereno. Naravno, ovo je moje subjektivno mišljenje, ali savez [NATO] ne bi trebao postojati samo na riječima, već bi se trebao temeljiti na djelima i povjerenju. To je savez u kojem države članice dijele iste poglede na sigurnost i vrijednosti. Postoje razlike u mišljenjima o određenim pitanjima, ali postoji temeljni dogovor da štite jedni druge i dijele zajedničke vrijednosti.”

”Dakle, ako ste zakonski članovi saveza, ali u praksi radite protiv saveza, onda ne biste trebali davati savjete o tome može li Ukrajina ući u NATO ili ne. A ni oni nam ne bi trebali postavljati prepreke”, kazao je Zelenskij.

narod.hr