Zadnji komentari

Ovakvih 'pogreški' je puna Hrvatska

Pin It

Srpska ekavica do Pelješkog mosta: Putnici nemalo iznenađeni napisanim na putu do dragulja Hrvatske

Hrvatskim autocestama dogodila se neobična greška. Naime, na jednom prometnom znaku na Pelješkom mostu, a koji upozorava putnike da puše snažan vjetar, stajao je natpis na srpskom jeziku.

“Na svim drugim oznakama uredno piše ‘vjetar’, ali ne i ovdje. Mislio sam da će promijenit‘, valjda je neka greška u softveru, tko će ga znat…ali evo, ‘vetar’ još duva kod spoja Zaton Doli – napisao je čitatelj Slobodne Dalmacije s nemalom dozom humora i prilaže fotografiju prve obavijesti na novoj dionici Jadranske magistrale od Dubrovnika prema Pelješkom mostu koja prkosi jezičnim pravilima matične zemlje.

Upozorenje na ekavici na prilazima Pelješkom mostu itekako je uočljivo za sve koji putuju iz Dubrovnika prema Splitu za vjetrovitog vremena. Vertikalna signalizacija uz državne prometnice u nadležnosti je “Hrvatskih cesta”, pa je za očekivati da će se greška na LED zaslonu stotinjak metara od čvorišta Zaton Doli prema Stonskoj obilaznici u dogledno vrijeme ispraviti.

Novi projekt Kineza

Podsjetimo, Najpovoljniju ponudu za izgradnju 14,7 kilometara brze ceste kojom bi se Požega trebala spojiti s autocestom A3 predala je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Riječ je o tvrtki koja je gradila Pelješki most, ali i dobila posao na probijanju tunela Kozjak.

Procijenjena vrijednost radova na cesti između čvora Brestovac Požeški do čvora Godinjak iznosi 126,09 milijuna eura bez PDV-a. Ponude Kineza, ali i konzorcija kojeg čine Strabag i Osijek-Koteks bile su veće od te svote. Ponuda CRBC-a iznosi 159,8 milijuna eura bez PDV-a, dok je ponuda austrijsko-hrvatskog konzorcija za 20 milijuna eura skuplja.

Cijeli projekt trebao bi biti obavljen u četiri faze, a natječajem na kojem je CRBC dao najpovoljniju ponudu obuhvaćene su prve dvije faze. U prvoj fazi će biti izmještene i zaštićene elektroenergetske instalacije na dionici između čvorova Brestovac Požeški i Staro Petrovo Selo.

U drugoj fazi slijedi gradnja desnog kolnika između čvorova Brestovac Požeški i Godinjak. Treća faza podrazumijeva gradnju ceste od čvora Godinjak do Starog Petrova Sela, a četvrta gradnju lijevog kolnika između čvorova Brestovac Požeški i Godinjak

dnevno.hr