Javni njemački tužitelj pokrenuo istragu protiv Ursule von der Leyen

Pin It

Why do Ursula von der Leyen adverts appear ahead of Alexander Mrercouris'  YouTube videos? Is Ursula von der Crazy scared that EU propaganda on  Ukraine is being debunked? - Quora

Javni njemački tužitelj istražuje optužbe za korupciju koje se odnose na predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i njezinu sumnjivu nabavu 1,8 milijardi Pfizerovih cjepiva protiv COVID-19.

Pod pritiskom medija, javno tužiteljstvo Mönchengladbacha potvrdilo je vijest u ekskluzivnom izvješću za Junge Freiheit. To dolazi nakon objave početkom travnja da Europski javni tužitelj (EPPO) pokreće istragu zbog optužbi za korupciju i uništavanje dokaza.

Skupi ugovor s Pfizerom, upletenost supruga…

Skandal ”Pfizergate” traje od početka 2022. godine kada je otkriveno da je von der Leyen privatno dogovorila farmaceutski ugovor vrijedan oko 35 milijardi eura (službena brojka nikada nije objavljena) putem SMS poruka s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom. Nakon toga je tvrdila da je sve poruke izbrisala iz ”sigurnosnih razloga”.

Ozbiljna pitanja sukoba interesa pojavila su se kada je otkriveno da je njezin suprug, Heiko von der Leyen, bio na čelu američke biotehnološke tvrtke Orgenesis. Ta je tvrtka surađivala s Pfizerom na razvoju i testiranju mRNA komponente cjepiva, što je dovelo u pitanje njezinu nepristranost u tom slučaju.

Napokon prošla kaznena prijava protiv von der Leyen

Njemačka istraga započela je tek nakon upornog inzistiranja konzultanta za menadžment i poduzetnika Michaela Immela. On je zajedno s drugima podnio kaznenu prijavu protiv čelnice Europske komisije u svibnju 2023. godine.

Međutim, ova je prijava prvotno bila odbijena od strane javnog tužiteljstva u Mönchengladbachu. Immel je tražio poništenje te odluke od strane javnog tužiteljstva u Düsseldorfu, gdje je njegova žalba bila uspješna. Nakon toga su vlasti u Mönchengladbachu morale pokrenuti istragu.

Optužbe i prijave protiv von der Leyen utjecati će na nadolazeće EU izbore

Bez obzira na to kako će von der Leyen proći na pravnom planu, situacija za nju izgleda sve lošije. Brzo se približavaju izbori za Europski parlament 9. lipnja, na kojima se očekuje znatan rast suverenističkog parlamentarog kontingenta, što bi moglo potkopati njezine ambicije za povratak na mjesto predsjednice Europske komisije.

Ovo nije prvi skandal von der Leyen. U ožujku 2016. preživjela je formalnu istragu Medicinskog fakulteta u Hannoveru, pokrenutu nakon otkrića da je više od 40% stranica u njezinoj doktorskoj disertaciji bilo plagirano, prenosi European Conservative.

narod.hr