Zadnji komentari

Remix News – nova žrtva Facebookove cenzure: Njihovi videi o migrantskoj krizi dopirali su do milijuna ljudi

Pin It

Da Facebookovi cenzori zaduženi za “provjeru činjenica” provodi cenzuru nad onim sadržajem koji mu ne odgovara pokazuje primjer portala Remix News. Njihova vidljivost u posljednje dvije godine naglo je porasla, a videi su dopirali i do preko milijun ljudi. No sada je na red došla i cenzura jer se njihov sadržaj, koji nije usklađen s ljevičarskim i mainstream mišljenjima, očito ne sviđa Facebooku.

Trebamo se podsjetiti da sličan problem ima i Narod.hr s Faktografom.

Tijekom prošle godine, video pregledi Remix Newsa na Facebooku porasli su za 2500 posto, dosegnuvši 100 milijuna, u odnosu na samo 4 milijuna prošle godine. Kako kažu, pretpostavljali su da će ovaj eksplozivan rast na kraju privući pozornost Facebookovih cenzora.

Facebook cenzori i “oblikovatelji istine” već godinama vode borbu protiv portala Narod.hr i pokušavaju ga cenzurirati.

Što se tiče gledanosti i angažmana, Remix News je nadmašivao konkurentske novinske stranice sa znatno većim osobljem i financijskim resursima, uključujući Politico, Euronews i niz drugih vrhunskih imena na Facebooku. Sada je njihov rast naglo zaustavljen nakon što ih je Facebook optužio da “promiču grupe mržnje” prije tri tjedna te prestao preporučivati njihovu stranicu svojim korisnicima.

Posebno popularni su videi s migrantima

Remix News također je dodatno optužen za dijeljenje “spama” prije tjedan dana na što im Facebook ne daje čak ni mogućnost žalbe. U oba slučaja nejasno je koje su objave potaknule Facebook na stroga ograničenja, budući da Facebook navodi da je uklonio prvu objavu i ne dopušta im da pogledaju drugu. Facebookovi potezi doveli su do toga njihova stranica, koja je u prosjeku imala 2 milijuna video pregleda tjedno samo prošli mjesec, pala na sada ispod tisuću pregleda u istom razdoblju.

Faktograf je u više navrata cenzurirao Narod.hr, između ostaloga naše članke o Titovim zločinima, cijepljenju, pobačaju, o financiranju Možemo i njihovim vezama s Emilom Tedeschijem, kao i o Marku Perkoviću Thompsonu, Greenpeaceu i Donaldu Trumpu

Remix News i prije se suočavao s cenzurom. Dobili su dvogodišnju zabranu bivšeg Twittera, prije nego što ga je preuzeo Elon Musk. Google Ads im je dugo bio zabranjen, a baš ovog mjeseca Taboola im je također ukinula uslugu oglašavanja. Ukratko, kažu, napad na Remix News je napad na novinarstvo i slobodan tisak na jednoj od najmoćnijih društvenih platformi na svijetu.

Teme koje Remix News pokriva očito se ne sviđaju cenzorima. Vijesti o migrantima, kažu, imaju posebno velik odjek među globalnom publikom. Na primjer, spotovi o irskim prosvjedima protiv masovne imigracije bili su posebno popularni, a najgledaniji video na tu temu imao je više od 4 milijuna pregleda.

“Ne želi svi konzumirati sadržaje ljevičarske agende”

Iz Remixa šalju jasnu poruku:

“Ne glasaju svi u Europi za ljevičarske stranke koje promiču neprestanu masovnu imigraciju i progresivne kulturne vrijednosti i ne žele svi konzumirati sadržaj lijevih novinskih kuća”.

Sličan rat s hrvatskim cenzorom Faktografom godinama vodi i Narod.hr. Posebno je u cenzuri Faktograf bio aktivan početkom godine kada je Narod.hr pisao o aferi Zambija kao u pandemiji koronavirusa. Sve to odrazilo se na doseg na Facebooku što nam je otežalo objavu točnih informacija.

narod.hr