Osumnjičeni za planiranje napada na kölnsku katedralu vjerojatno pripadnik jedne od ćelija IS-a

Pin It

ZBOG OPASNOSTI OD TERORISTIČKOG NAPADA: Katedrala u Kölnu zatvorena za  turističke posjete - Fenix Magazin

Tadžikistanac koji je u Njemačkoj uhićen pod sumnjom da je planirao napad na kölnsku katedralu bio je ondje kako bi razgledao mjesto mogućeg napada.

Njemački mediji pretpostavljaju da je član jedne od terorističkih ćelija Islamske države (IS).

“Poznato je da je bio na licu mjesta”, prenijeli su njemački mediji navode iz policije, koji potvrđuju da je 30-godišnji osumnjičeni razgledao mjesto planiranog napada.

Uhićen ubrzo nakon objave informacija o mogućim napadima na katedralu

Uoči Božića objavljeno je kako postoje informacije o mogućim napadima na katedrale u Kölnu i Beču, a mediji navode da je oba napada planirala ista skupina.

Na Badnjak je policija uhitila pet muškaraca u Weselu na zapadu Njemačke, od kojih je jedan zadržan u pritvoru.

Policija je priopćila da je uhićen u cilju sprječavanja opasnosti te da o njemu ima informacije relevantne u kontekstu zaštite ustavnog poretka.

Čini se da su te informacije dobivene u posljednji trenutak, jer uhićeni prije toga nije bio poznat policiji. Mediji pak tvrde da je riječ o osobi za kontakt terorističke ćelije IS-a.

Nijemci otvoreno govore o mogućnosti dolaska terorista u migrantskim skupinama

Riječ je o ćeliji koja je povezana s dijelovima IS-a iz Afganistana, koji su ondje suprotstavljeni Talibanima, a i među njima vlada konkurencija. Pretpostavlja se da se neke od skupina napadima žele dokazati pred drugima i učvrstiti svoj položaj u hijerarhiji.

Ljetos je njemačka policija uhitila sedam osoba osumnjičenih za terorizam, za koje se pretpostavlja da su u Njemačkoj istraživali mogućnost spektakularnih napada za IS, pregledavali moguće ciljeve i pokušavali nabaviti oružje.

Njemački sigurnosni izvori ovog puta neuobičajeno otvoreno govore o mogućnosti da se teroristi “umiješaju” među migrante iz Tadžikistana, Uzbekistana i Kirgistana.

narod.hr