Kombinirani ruski napad na Ukrajinu. Poljska podigla svoje zrakoplove

Pin It

U utorak, 23. siječnja ujutro, ruske oružane snage izvele su snažan napad na objekte vojne infrastrukture na teritoriju Ukrajine, priopćili su ruski i ukrajinski mediji.

Iz zraka su djelovali daljinski bombarderi Tu-95MS (foto ispod) i Tu-22M3, lansirajući dvije skupine projektila. Nakon toga zabilježena su lansiranja raketnih sustava Iskander.

Ubrzo su s ukrajinske strane počele pristizati informacije o udarima uz Šotsku, u regiji Sumi, gdje je prije toga napadnuta tvornica Impulse. Nakon toga su se čule eksplozije u Kijevu i Harkivu. Ukrajinski glavni grad pogođen je krstarećim projektilima zrak-zemlja Kh-101 (X-101, rus.), za koje ukrajinska strana tvrdi da su bili oboreni protuzračnom obranom. U Pavlogradu i Harkovu čule su se eksplozije Iskandera.

Prema posljednjim informacijama, eksplozije su se dogodile i na području vojnog aerodroma u Starokonstantinovu, a navode se i izvješća o napadu na aerodrom u Mirgorodu.

Počeo drugi val napada

Prema najnovijim vijestima iz Moskve, upravo je počeo i drugi val raketnog napada na Ukrajinu, dok rakete ispaljene u prvom valu nastavljaju kružiti iznad njezinog teritorija, prisiljavajući neprijateljsku protuzračnu obranu na djelovanje, piše u utorak Vojni pregled.

Ukrajinski medij Strana potvrđuje jutros pokrenute masovne ruske zračne napade i navode da je jutros  Kijev napadnut s 20-ak projektila, koji su svi oboreni. Trenutno je u tijeku evakuacija nekoliko peterokatnica zbog bojeve glave projektila koja nije eksplodirala. Navodi se kako je vjerojatno izveden kombinirani udar: prvo krstarećim projektilima Kh-101/Kh-555, a zatim, vjerojatno, balističkim oružjem, najvjerojatnije Iskanderima.

Ukrajinski medij potvrđuje i napad na Harkiv pozivajući se na telegram kanale i navodi kako je u Kijevu trenutačno 18 ranjenih žrtava, a da je diljem Ukrajine nakon jutrošnjeg napada poginulo pet osoba – tri u Harkovu, po jedna u Kijevu i Pavlogradu.

Tu-22M3, Wikimedia Commons

Ruska osveta za napad na tržnicu u Donjecku

Ruski mediji izvješćuju o napadu na Pavlograd, u regiji Dnjepropetrovsk, a rakete su krenule i prema samom Dnjepropetrovsku (Dnjipro, ukr.). Pretpostavlja se da je u Pavlogradu pogođen aerodrom ukrajinskih oružanih snaga.

Prema ukrajinskim zračnim snagama, Rusija je pokrenula napad krstarećim projektilima iz zraka i balističkim projektilima s kopna. Trenutačno su glavne mete Kijev, Harkov i Dnjepropetrovsk. Istodobno je na Harkov izveden masovni napad operativno-taktičkih raketnih sustava Iskander, a u gradu se čulo najmanje pet eksplozija. Velik broj projektila i dalje je u zraku, kruže iznad nekoliko regija, počevši od Vinice i Poltave, stalno mijenjajući smjer, napominje medij.

Ukrajinska javnost sugerira da bi to mogao biti odgovor Rusije na udar ukrajinskih oružanih snaga na tržnicu u Donjecku prije dva dana, u nedjelju, koji je rezultirao s 30 poginulih civila i desecima ranjenih. Taj je napad jučer osudio glavni tajnik UN-a Antonio Guttereš, a Rusija ga namjerava iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a kao teroristički čin s obzirom na lokaciju i korištenje, kako navodi, američkog kazetnog streljiva ispaljenog iz američkih haubica.

Poljska podigla svoje zrakoplove

U Poljskoj su vojni zrakoplovi podignuti u pozadini raketnog napada na Ukrajinu. O tome izvještava poljski Glavni stožer. “Primjećuje se intenzivna aktivnost dalekometne avijacije Ruske Federacije, koja se povezuje s namjerom da se izvrši napad na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve potrebne procedure kako bi se osigurala sigurnost poljskog zračnog prostora, a situacija se stalno prati. Upozoravamo da su aktivirani poljski i saveznički zrakoplovi, što može dovesti do povećanja razine buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje”, navodi se u poruci.

geopolitika.news