Bartulica prokomentirao Trumpov trijumf: 'Možda je nešto takvo moguće i u Hrvatskoj'

Pin It

Bartulica prokomentirao Trumpov trijumf: 'Možda je nešto takvo moguće i u  Hrvatskoj'

Dok u Hrvatskoj izborni proces i pripadajuća priprema traju do nekoliko mjeseci, u SAD-u predsjednički izbori počinju gotovo godinu dana prije samog izlaska na birališta.

Za razliku od nama poznatog parlamentarnog sustava, onaj predsjednički u SAD-u sa sobom nosi neke drugačije procese. Tako od početka kalendarske godine Demokrati i Republikanci diljem zemlje biraju svog predsjedničkog kandidat na tzv. "primaries" izborima.

Oni će trajati do sredine ožujka , no sve najvažnije za oba tabora dogodilo se u noći s utorka na srijedu. Američki "super utorak" donio je "primariese" preko 15 saveznih država koje su premoćno odabrale svog favorita na izborima u studenom.

Iako još tehnički nisu osigurali nominaciju, Donald Trump i Joe Biden će se gotovo sigurno revanširati na izborima, u godini koja sa sobom nosi izazove inicirane 2020., kada je Biden ipak pobijedio svog republikanskog protivnika.

Trump je pobjedu nagovijestio na Vrhovnom sudu

Što znači ovakav rasplet događaja i mogu li sudski procesi usporiti ili udaljiti Trumpa od utrke za predsjednika, samo su neka od pitanja koja smo postavili saborskom zastupniku Domovinskog pokreta, Stephena Nikolu Bartulici.

Za njega Trumpova pobjeda preko svih saveznih "bojišta" (osim Vermonta gdje je pobjedu odnijela Nikki Haley), nije pretjerano iznenađenje. "Mnogi su očekivali da bi ishod mogao biti ovakav. Moram na početku spomenuti jednoglasnu odluku Vrhovnog suda."

Oni su pobili odluku savezne države Colorado da se Trumpu zabrani izlazak na izbore, što mu je naposlijetku bio dodatan zamah svega jedan dan prije ovog važnog datuma.

Treba još vidjeti kako će se ponijeti Nikki Haley, hoće li odmah dati podršku svom republikanskom kolegi ili će ostati na svojoj odluci da se jednostavno povuče iz utrke", zaključio je Bartulica.

Ključni će biti glasači Nikki Haley

U nastavku se ključnim pokazalo prepoznati i obratiti se biračima ove guvernerke iz Južne karoline. Njeni glasači, uglavnom visoko obrazovani i mlađi birači konzervativnih stavova, uglavnom ne preferiraju Trumpa.

Postavili smo pitanje Bartulici kako će Trump "nagovoriti" njene glasače da prihvate njegov narativ koji često više liči na "reality show" nego na visoku politiku.

"To je veliko pitanje. Ja sam očekivao da će on zapravo nadmoćno pobijediti, jedina mu je prijetnja mogao biti guverner (Ron) De Santis. On se na kraju ipak povukao. 

Biden nikada nije bio slabiji. Demokrati ne znaju kako dalje jer su očekivali da će se on sam povući. Tako da su i oni u problemu sa svojim biračkim bazenom. Ono što je najvažnije za Trumpa je to da ga pravnim putem neće spriječiti da izađe na izbore", rekao je Bartulica.

U nastavku je još dodao kao je kod Bidena vidljivo kako je i ovaj tekući predsjednički mandat za njega već veliki izazov s obzirom na godine. Sve bi to prema njegovim riječima trebala biti voda na mlin republikancu u predsjedničkoj utrci.

Mediji su itekako skloni Bidenu ako je alternativa Trump

Jasno je kako ćemo u kampanji gledati dva različita narativa. Onaj o opasnostima povratka Trumpa na vlast, i onaj koji će dolaziti s konzervativnog spektra, o sve lošijem zdravstvenom stanju trenutnog američkog predsjednika.

Bartulica smatra kako će mediji u mjesecima koji dolaze žestoko "udariti" po Trumpu."Takvim medijima je Trump smetnja, i establišmentu i dijelu republikanaca.

On je samostalan, nije ovisan o donatorima i njihovim milijardama i kao takav im predstavlja svojevrsnu samovolju. oram još naglasiti kako sumnjam da će Amerikanci riskirati još jednom s Bidenom na čelu, Trump po tom pitanju ima blagu prednost", rekao je Bartulica.

Najveća Trumpova snaga leži u tome, tvrdi naš sugovornik, da je bivši američki predsjednik spreman na takve udarce medija i da je spreman takav narativ iskoristiti u svoju korist. 

Granica s Meksikom i sverastući kriminal bi mogli koštati aktualnog predsjednika

Kada govorimo o aktualnim problemima koji muče prosječne Amerikance, veliki problemi dolaze kada Joe Biden progovori o granici s Meksikom. Bartulica smatra "da je za preko 70 posto Amerikanaca takva otvorena granica jednostavno nepodnošljiva".

Kriminal raste, gradovi su u teškom stanju, i pitanje je hoće li demokrati zadržati tu svoju šaroliku koaliciju. "Imamo veliku krizu njihove krize politike identiteta.

Neke skupine naseljenih muslimana podržavaju Gazu dok u isto vrijeme tamošnji Židovi tradicionalno glasaju za Demokrate. To je neodrživo", zaključio je Bartulica.

Uskoro će izbori i u Hrvatskoj

Za kraj dotaknuli smo se izbora u Hrvatskoj. Premda oni u svojoj srži nemaju pretjerane veze pa tako i usporedbe s onima u SAD-u, upitali smo saborskog zastupnika može li pronaći kakvu usporedivu poveznicu s ovim za nas "megalomanskim" procesom.

"Hrvatski establišment isto naginje lijevo. Sve se oprašta Možemo i SDP-u a mi konzervativni političari na desnici nemamo taj luksuz. Moramo biti ispred krivulje, moramo dobro komunicirati da bi se došlo do glasača. 

Otvorila je vrata pobjedi Trumpa: Najžešća protukandidatkinja povlači se iz kampanje

Nama to okruženje nije sklono. Ja kao član DP-a vidim to u odnosu na druge opcije. Nije to samo kod nas, ne smeta to mene. Trump je s njima 'ratovao' i u tome jednom uspio. Vidjet ćemo je li nešto takvo moguće i u Hrvatskoj", zaključio je. 

direktno.hr