Tomašević Zagrepčanima želi ‘ukrasti’ Uskrs?! 31.3. i 1.4. proglasio sajamskim danima

Pin It

Uskrs

Onako kako je to napravio Ivica Puljak u Splitu prošle godine proglasivši neradne nedjelje i blagdane sajamskim danima, za tim primjerom se poveo i Tomislav Tomašević. On je odlučio istu stvar ove godine napraviti s najvećim kršćanskim blagdanom – Uskrsom i danom iza njega Uskrsnim ponedjeljkom.

Nije poznato koji su Tomaševićevi motivi i zašto je odlučio građanima Zagreba ”ukrasti” Uskrs, no ako bi se pitalo građane, sigurno se ne bi složili s njegovom odlukom. Pogotovo ako uzmemo u obzir da građani kupnju uglavnom obavljaju pred blagdan, a ne za vrijeme blagdana kada vrijeme provode sa svojim obiteljima i nemaju ni volje ni interesa za shopping.

Tomašević odlučio: U Zagrebu će Uskrs i Uskrsni ponedjeljak biti sajamski dani 

Grad Zagreb objavio je da će 31. ožujak i 1. travanj (Uskrs i Uskrsni ponedjeljak) biti sajamski dani u Gradu Zagrebu. To znači da će biti omogućena prigodna prodaja na kioscima i štandovima.

Što o svemu misle građani?

”Za koga točno je potrebno raditi na najveći kršćanski blagdan? I tko će vam raditi?!”, napisala je Dorotea na Facebooku ispod objave Grada Zagreba.

Ivana se ispod njenog komentara nadovezala: ”Vi stvarno uspijevate nadmašiti sami sebe sa svakom odlukom koju donesete, ova o ‘sajamskom danu’ na Uskrs je jedna od jačih.”

”Ovo je užas”, napisala je Zrinka, a Lidija je postavila pitanje Tomaševiću: ”Zašto?”

”Za Uskrs?!”, čudi se Siniša.

Jedan korisnik je između ostaloga pitao: ”Grad Zagreb, zašto skrivate komentare”, otkrivši da je negativnih komentara bilo još, ali su očito cenzurirani.

Sajamski dani omogućuju da se ipak radi nedjeljom i blagdanom

Odredbom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023., zabranjuje se rad nedjeljom i blagdanom. Svaka trgovina ipak ima mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, ali blagdanima takve opcije nema.

Brojni gradovi i općine su doduše poslušali preporuku Udruge glasa poduzetnika koja se ne slaže s odlukom vlade proglasivši nedjelje i blagdane sajamskim danima. Takvu odluku donio je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom. Takva prodaja je sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja. Takve prigodne prodaje mogu započeti u 8 sati i završiti do 24 sata. Drugim riječima, trgovine u zatvorenom i dalje neće moći raditi, ali hoće one na otvorenom.

narod.hr